Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Григорево
ежегодно събитие

с.Григорево, Община Елин Пелин, Софийска област

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
Юни 2023

 
Съборът на селото се прави всяка година, на първата неделя от месец юни.
В деня преди събора става голямо оживление, привечер, когато по-възрастните дами излизат да пеят народни песни, децата танцуват и показват какво са научили на кръжоците по танци, всичко това се прави в читалището „Георги Сава Раковски“. Когато се смрачи хората се отправят към паметника, построен в чест на загиналите във войните за национално обединение. Попът на селото чете молитва. Кулминацията на празника е зарята.

Друго ежегодно събитие в Григорево е курбанът, който се прави също всяка година, на Голяма Богородица, в църквата „Св. Григорий“, от където идва и името на селото.

Селото се намира на 25 км източно от София, на 3 км от град Елин Пелин и на 1 км южно от подбалканския път София — Бургас.

По времето на османското владичество селото е било турски чифлик, за това в миналото е било известно сред местните с нарицателното Чифлико. Тук са снимани и части от българския филм „Лачените обувки на незнайния воин“, чиито режисьор е Рангел Вълчанов.

Понастоящем в Григорево се наблюдава голямо заселване на колония от щъркели, дори на места, които са доста неподходящи за птиците. На герба на село Григорево са изобразени два щъркела, а под тях на девизна лента е изписано „Отлитат, но се връщат“.

Друга забележителност на Григорево е едноименният язовир, който е място за отдих и разтуха на местните хора.

За контакти :
тел.: 0725/ 60216
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания