Фолклорни фестивали, събори и панаири

Лазаровден в с.Габра
ежегодно събитие

с.Габра, Община Елин Пелин, Софийска област

Вашата оценка
3.8 от 6 гласа
08.04.2023 г. -
08.04.2023 г.


 
На Лазаровден, по традиция, в селото обикалят лазарки. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.
Фолклорни фестивали и събори
Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие.

Лазар е бил приятел на Исус Христос. Когато умира, три дни след неговата смърт той въскръства. Бог казва - "Лазаре стани!", и съживява Лазар.

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден.

Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. По традиция на Лазаров ден се откъсват зелени върбови клонки,с които ще красят вратите. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница /на следващия ден/.

Момите са пременени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет.

Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Читалище "Стоян Богданлийски 1931"
Телефон 071506/919; E-mail st.bogdanliyski@abv.bg
071506 777Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания