Фолклорни фестивали, събори и панаири

Био-рали в гр.Гурково
ежегодно събитие

гр.Гурково, община Гурково, Област Стара Загора

Вашата оценка
4.3 от 3 гласа
Септември 2021

 
Био-рали с магарешки каручки „по образ и подобие” на „Формула 1”, но с биологична тяга се провежда през първата събота на м.Септември в град Гурково.
Фолклорни фестивали и събори
Ралито е хит сред жителите и гостите на града и е едно продължение на прекъсната за около 15-тина години традиция.
Фолклорни фестивали и събори
То се явява атрактивен финал на започналите днес празненства на града, от който започва старопланинския проход „Хаинбоаз”.
Фолклорни фестивали и събори
Три дни хората и гостите от Гурково ще се веселят на площада с поредица от форклорни и естрадни изпълнители, които се грижат за доброто им настроение сред бира и кебапчета.

А на пилота-победител в био-ралито спонсори са предвидили награда от 500 лева, за магаренцето сено и люцерна.

Второто и третото място за „пилотите” от „Био-Формула-Гурково”, като зевзеците наричат още състезанието с магарешки каручки в града, ще се облажат с по 300 и 200 лева кеш.

Идеята се ражда през 1971 година в една квартира в София, където трима студенти от Гурково – Стоян Богданов , Иван Рунтев и Илия Тодоров обещават на колежките си незабравими преживявания в родния си град . Така организират в Гурково на 10 септември първото в света Био- рали.

За да участваш в Био- ралито, трябва да подготвиш магарешката си каручка и по стара българска традиция, да я изрисуваш. Някои превръщат каручките си в космически кораби, вертолети, линейки, комбайни, пиратски кораби и др. Всеки според фантазията и таланта си. На магаретата за участие в ралито се провеждат тренировки , преди да се явят на състезанието.

Дни преди началото животните минават на силна храна – зоб или люцерна, никакво просто сено.

ДОПИНГЪТ Е забранен.
Не се разрешава използването на люти чушки и конски мухи. Преди старта всички магарета минават лекарски преглед – състояние на зъбите, сърдечна дейност, копита.

НАДПРЕВАРАТА
Преминава в пет дисциплини – най-добре украсена каручка, бързо впрягане и разпрягане, надбягване, гола кушия и дърпане с магарешки каручки за сила и издръжливост. Гола не означава без дрехи, а без самар. Футболът с магарета е най-атрактивното състезание – участниците участват по желание.

НАГРАДИТЕ
Първият винаги получава био-гориво – /зърно , люцерна / и кубик дървен материал за нова каручка. Останалите състезатели получават материални награди и парични премии.

МУЗЕЙ НА МАГАРЕТО
В него е подредена изложба на атрибути, които са в помощ на магарето. Сред тях има експонати от 19 век. Фотоизложба с над 400 снимки разказва за Био- ралито от първото до последното издание. Има и магарешки каручки, участвали в състезанието, но вече излезли от употреба
Фолклорни фестивали и събори
До зрелищното състезание, по регламент , се допускат само пилоти, чиито магарета са изкъпани, а каручките им - богато украсени.

Преди старта на надпреварата клепоухите състезатели задължително биват проверявани за непозволени стимуланти.

Магаретата ги проверяваме първо за допинг – това са конски мухи и люти чушки.

Участниците в биоралито се състезават в атрактивни дисциплини като бързо впрягане и разпрягане на магарето, теглене с магарешка каручка и гола кушия.
Фолклорни фестивали и събори
Многобройните зрители на биоралито се забавляваха и с конкурса за „Мис Магарица” и „Мистър Марко”.

Биоралито ще има няколко дисциплини, сред които дисциплината за най-бързо впрягане и разпрягане на магаре, за най-бърза обиколка по писта дълга 400 метра. Ще бъдат оценявани и украсите на магарешките каручки.

Дните около биоралите ще са истински празник за гурковци, още повече че с решение на Общинския съвет те са обявени като Празник на Община Гурково.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община ГурковоАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания