Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Св. Богородица-Достойно ест'' в с.Изворово
ежегодно събитие

с.Изворово, община Антоново, Област Търговище

Вашата оценка
11.06.2021 г. -
11.06.2021 г.


 
Денят на селото е 11 юни, когато ежегодно се прави селски сбор.
Старото име на селото е Къркалери. Село Изворово се намира в Североизточна България, между градовете Антоново и гр. Омуртаг. Местното наименование на географския район е Тузлук, част от Предбалкана. Селото принадлежи към община Антоново.

По време на Руско-турската война от 1877 и след нея турското население се изселва напълно. Земите и къщите са изкупени от българи, слезли от Еленско и други места. В селото има църква, която след 1989 г. остава необитаема и е разграбена. Това не пречи на много от живущите в селото да продължават да са вярващи и едно от нещата, които има важно присъствие в домовете им са иконоподобни изображения на различни светци. В селото няма секти и може би не се изповядва друга религия освен източно-православната християнство. С помощта на труда и средства на живущите и родените в това село и благодарение на всеотдайната дейност на Божанка /жител и отговарящ за църквата/ на 06.05.2005 година е въстановена и отново действа църквата "Свети Георги". Отново се връща вярата на хората в христоянството.

Сегашното име е дадено при замяната на старите турски топоними с български след Освобождението. Името произлиза от големия и пълноводен извор в долината южно от селото. По време на социализма в селото са построени няколко сгради в който заработва добре подредена библиотека, детска градина, фурна, шивашки цех, направено е кино и театрална зала, в които редовно са се провеждали прожекции и театрални и танцови представления.

След 1989 г. поради миграцията и разликата в естествения принос в селото започва да преобладава ромското население над българското. В центъра на село Изворово има кметство, народна библиотека с театрална зала и кино, основно училище, дом за деца и юноши без родители, детска градина, здравен пунт с фелдшер и зъболекар и аптека. Има поща, няколко магазина, сладкарница и хлебопекарна. Народното читалище "Отец Паисий" развива успешна просветна и културна дейност. ЦДГ "Детелина" успява да се справя въпреки трдностите и да се грижи за бъдещите жители на селото.

Ромското население населява предимно махалата "Кърши мале" ("Отсрещната махала"), наречена така, защото е разделена от селото от долината на "Студеното дере". В последните десетилетия ромското население се заселва и в централните части на селото.

За контакти :
Кметство:060580842
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания