Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Празник на Терлика'' в с.Дъждовница
ежегодно събитие

с.Дъждовница,Община Кърджали,Област Кърджали

Вашата оценка
4.3 от 4 гласа
Септември 2021

 
Провежда се през първата събота на м.Септември. Уникалният не само за България, но и за Европа Празник на изкуствата в село Дъждовница, и тази година ще привлече млади таланти от различни страни, за да изградят своите мостове на приятелството чрез изкуство.
Фолклорни фестивали и събори
В програмата са включени редица прояви, които продължават цял месец, в т. ч. серия артучилища, национален пленер с творци от цялата страна, късометражно кино и др.
Фолклорни фестивали и събори
По традиция празникът завършва с популярния местен Фестивал на Терлика.
Фолклорни фестивали и събори
Чрез този на пръв поглед семпличък знак на домашната уютност и задушевност организаторите напипат прочутата от древността нишка от кълбото на Ариадна, която става символ на разрешаването на труден въпрос.Като мултикултурния.
Фолклорни фестивали и събори
И то по възможност чрез най-достъпния от всички, най-динамичния и мобилен символ – терлика.

И тъй като той е метафора на онази уютност и задушевност, която не познава границите на социалните, политическите и обществените разслоения, го увековечиха с празник, който обещава да се превърне със своята масовост и увлекателност във всеобщ фестивал на междуетническото сприятеляване в Родопите.

Фестивалът на Терлика цели да привлече вниманието към малките села, като поставя необичаен акцент върху връзката между древните и днешни култове.

Напр. култът към дъжда (вплетен в името на селото), култът към камъка (скалите наоколо имат имена и винаги има истории или свещенодействия, свързани с тях – Алан кая, Дам кая), и култовете, изпълнявани в множеството непроучени наоколо тракийски ниши и светилища.
Фолклорни фестивали и събори
Траките са селско население, което обитава малки села с прости жилища и стопански сгради, заобиколени с дворове.

Така че селската среда е истинската връзка с древността.

Хиперболизираната роля на селския Терлик в новата празнична обредност в Дъждовница вече привлича хора от други райони на България и младежи от Европа, които идват първо тук, преди да хванат стандартния маршрут към доминиращите Перперикон и Татул, за да видят странната мистерия, свързана с новите превъплъщения на Терлика.
Фолклорни фестивали и събори
Така чрез празника се търси „ефекта на пилигримството” – да се мотивират туристите да посетят повече от 1 обект в Източните Родопи.

Фестивалът на Терлика е опит за маркиране на нов маршрут: Кърджали – Дъждовница – Утробата с акцент върху живата среща с духа и традициите на Източните Родопи.

За контакти : Кметство: 0885804909
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Арт движение КРЪГАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания