Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Новоселяне
ежегодно събитие

с.Новоселяне, община Бобов дол, Област Кюстендил

Вашата оценка
4 от 2 гласа
Септември 2023

 
Първата събота на м.Септември. Село Новоселяне заема централно място на територията на Община Бобов дол с площ от 6.9 кв. км. Отстои на 17 км от град Бобов дол и на 15 км от град Дупница.
Фолклорни фестивали и събори
Село Новоселяне е старо селище и датира от 1576 г., то е било трето по големина в Разметанишкия район след с.Баланово и с.Коркина.
Фолклорни фестивали и събори
Според историята и събраната информация от будни граждани, най-старото с.Новоселяне е било разположено в местността “Света Богородица” между селата Горна Козница и Углярци, където и днес има наименование на местност “Новоселските ливади”.
Фолклорни фестивали и събори
По-късно вероятно за по-удобно селото се разполага в местността “Сенокос”, от където носи тогавашното си име, където днес е разположена “Помпената станция” на новия водопровод за питейно вода, на която местност до скоро се виждаха основите на стари сгради.

По време на турското робство, хората, тормозени и измъчвани от турците са принудени да напуснат родното си място и се разселват, като една част отиват покрай гара Пирин, Благоевградски окръг, където и днес съществува с.Сенокос, а другата част се заселва на днешното място на с.Новоселяне, това става през 17-ти век.

Село Новоселяне има богата история.

В къщата на свещеник Стоимен Радов в продължение на 20 дни се е укривал Васил Левски, тя се е намирала в непосредствена близост до черквата.

Тук Васил Кунчев – Левски създава първият таен революционен комитет в Дупнишкият край през 1867 година, който комитет се е състоят от 13 души: ПопСтоимен Радов – председател на комитета, Петре Даскала – касиер, Коте радов Виячки – куриер и членове Коте Илиев Байрамски, Тоне Цинцарски, Тене Цинцарски, Мине Мишов, Мине Дурански, Мите Стоименов Байрамски, Тоне Заринчев,Мине Гюзелски, Начко Веселинов, Мите Минички. Впоследствие в комитета влизат още прогресивно настроени хора, но техните имена не са известни.

Паролата на тайния раволюционен комитет е била “Шунур”, от където поп Стоимен Радов, като председател на комитета получава псевдонима поп Шунур.

Под негово ръководство започва Строителството на черквата “Св. Теодор Тирон” през 1860 г. и завършва през 1869 г., която се превръща във важен културен просветен център за целия район и околните села, защото тази черква по дърворезба стои на второ място след Рилски Манастир.

Васил Левски е бил легализиран пред турците, като в течение на тези 20 дни от неговото пребиваване в селото, като майстор строител и бояджия на черквата.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Кметство: Тел.: 0702 6-21-03Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори

Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания