Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на параклиса ''Св. София'' в с.Кръстец
ежегодно събитие

с.Кръстец,община Трявна,Област Габрово

Вашата оценка
5 от 1 глас
Септември 2021

 
Провежда се на жп.спирка Бъзовец ,в параклиса ''Св. София, Вяра, Надежда и Любов''. В близост до жп.спирка Бъзовец. Храмов празник на параклиса се провежда в последна събота преди 17 септември.
Кръстец е най-високо разположената гара от железопътна линия номер 4: Русе-Подкова. Недалеч от гарата е и един от участъците в българската железопътна мрежа с най-голям наклон. Много хора смятат гледките от влаковете, преминаващи през района, за едни от най-живописните и пленяващи в страната. Освен това в близост до гарата се намира х. Кръстец, която е пункт от европейския туристически маршрут Е3, който в България преминава по продължение на Стара планина от Ком до Емине. Съседни пунктове са х. Бузлуджа на запад и х. Грамадлива на изток.

Село Кръстец се намира в планински район в Централна България. Гара Кръстец е отправен пункт на запад и изток по старопланинското било по маршрута Ком-Емине, както и из близките предели на Тревненския балкан. Оттук към Северна България продължава само един старинен коларски път - през седл. Пясъка, върховете Стражата, Квачка и през Елова могила продължава към Велико Търново.

През паметната 1876 г. из северната част на Дъбовския проход тръгва на запад Тревненската чета за да запише нови страници в историята на борбите на народа за свобода. Първоначално в м. Кръстец пристига една сотня конници казаци. След месец при казаците се установява Шеста опълченска дружина. Командир на гарнизона, охраняващ прохода, е щаб-капитан Шостак. Част от конните казаци пристигат от Кръстец на вр. Бедек и атакуват в тил разположилите се на този връх 2000 низами.

Тази дружина изкопава в м. Кръстец на 3 места дълги окопи, които и досега са запазени и личат. На запад от Кръстец, на Мъхченишкия превал за охрана на Верейския път са направени окопи от 41 Селегински полк. На 1.ХІ.1877 г. Шеста опълченска дружина слиза от Кръстец. На нейно място идва Девета опълченска дружина и с 2000 българи-бежанци, които вървят пред колоната и разчистват дълбоките двуметрови снегове. Водачи са Руйо Донин от Мъглиж и Петко Отвъденеца.

Представлява бивше миньорско селище, което е било създадено с цел експлоатация на находище от черни каменни въглища, разположено южно спрямо вододелното било на Тревненския Балкан и съставляващо компонент от Балканския каменовъглен басейн. В експлоатация са били рудници "Извора", "Малините" и "Лев", които днес не функционират. Сега Кръстец е сред най-малките села в страната по брой жители. Няколкото десетки души са заети почти изцяло с обслужване на железопътната инфраструктура и подвижен състав.

За контакти :
Кметство : Външен телефон: О896694296
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания