Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Дионисиеви празници'' в с.Брестовица
ежегодно събитие

с.Брестовица,Община Родопи,Област Пловдив

Вашата оценка
4 от 2 гласа
Декември 2023

 
Mайстори на домашното вино от Брестовица, Първенец, Брани поле, Устина и столицата на мавруда Брестник, са се записали за участие в конкурса за най-добро бяло и червено вино.
Фолклорни фестивали и събори
Провежда се през някой от уикендите преди Коледа. Тогава започват честванията на Дионисиевите празници.
Фолклорни фестивали и събори
Победителите ще получат лозарски ножици, а останалите утешителни награди-грамоти. Участниците вече са оставили мостри от напитките си на журито. За всички посетители и гости на селото ще се лее вино на корем.

Местните изби “Бонини”, “Тодороф” и “Нов живот” ще предлагат еликсира на символичната цена. Празникът започва в 11 часа с шествие, което е с начална точка църквата на селото. Шествието ще се отправи към площада, където ще бъде отслужен водосвет.

Димятът е стар български сорт, който дава плътността на виното, а мускатът дава аромата и шампанизирания ефект. Процесът на ферментация при бялото вино е по-дълъг, то се нарича “сирак вино” - без семки, без люспи, само сокът се изсипва и започва вренето. При това положение то по-бавно завира и по-дълго трае този процес.

Най-доброто бяло вино е на 20-21 захарни градуса, за да бъде 11-12 алкохолни градуса, докато червеното е на 23-24 захарни градуса, което дава около 13 алкохолни.

Розето пък го правя от винен рубин. И той е български сорт, от института в Плевен, създаден през 1967 г. Даже в разсадника в Цалапица французи идват и купуват такъв материал. Това грозде дава много висока захарност - 25-26 градуса. ТЩе има остатъчна захарност и напролет ще започне вторично превиране. И то, както и бялото, е “сирак”, дамско е и трябва да е по-нежно.

Много актуален през последните няколко години е сортът рубин, от който се прави едно по-специфично червено вино. Който пийне рубин, или го харесва, или не го харесва. Но който го хареса, се влюбва и само рубин пие.

Характерното при мавруда е, че се отглежда на китук, а не на телена конструкция. По този начин гроздето се огрява отвсякъде от слънцето. А колкото повече слънчеви часове има, толкова по-изпечено и ароматно става виното.

Най-разпространени са сортовете "Мерло", "Каберне совиньон", "Совиньон блан" и "Памид", запазени са и насаждения с "Мавруд".

При мавруда е характерно и това, че зрее много по-късно и много зависи от времето. Ако хване лоша есен, може и да не дозрее или да не вдигне градусите. Докато рубинът се обира още август и затова вдига толкова много градусите. Той е първото винено грозде, което се бере в този регион.

Технолозите казват, че когато годината е без валежи, по-слънчева, от една страна, е хубаво, че дава висок захарен градус, но от друга страна, пък виното става бедно на танин, защото високите градуси пречат на образуването му. Високата захарност пречи и на киселинността, а киселините определят структурата на виното. Когато е висока захарността, киселините намалят и структурата на виното обеднява.

За контакти : тел: 03142/22-33; 0882 998 612

За повече информация :
Сайт за с.Брестовица

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания