Фолклорни фестивали, събори и панаири

Ден на гр.Кресна
ежегодно събитие

гр.Кресна,Община Кресна,Област Благоевград

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
19.10.2020 г. -
19.10.2020 г.


 
На 19 октомври всяка година се провежда празника на общината. На тази дата православната църква чества празника на свети Иван Рилски.
Фолклорни фестивали и събори
Град Кресна е разположен от двете страни на международния път Е- 79.
Фолклорни фестивали и събори
Преди града, на живописен завой на река Струма, се намира паметникът на загиналите в Кресненско-разложкото въстание (1878 г.).
Фолклорни фестивали и събори
На преминаващите правят впечатление храм-паметникът „Свети Иван Рилски” (от дясно на пътя), приятният център и пясъчните сипеи Мело, които се издигат като гигантско ветрило на изток- североизток, а в дълбочина- величествения хребет на Пирин.

В Пирин се намира красивата курортна местност Синаница (Сини връх), през която минава и популярния пешеходен маршрут към едноименните хижа и езеро, едно от най- красивите в Пирин.

Село Влахи покорява посетителя с невероятната си природа и пасторална идиличност. Край Влахи, в село Ощава и в местността Градешка баня се намират известни с лековитостта си минерални извори. В Малешевска планина, по долината на Брезнишка река, се намира царството на вековните чинари. На хълма над село Брезница, на мястото на стар манастир, е построен манастир „Свети пророк Илия”.

Останките от античния град Нейне (край село Долна Градешница) и от средновековния манастир „Св. Св. Козма и Дамян” (край с. Влахи) говорят за вековната история на района. Във всяко едно от населените места в общината има интересни за посещение църкви. Най- старата, „Света Богородица”, е в село Влахи и датира от 1750 г.

От двете страни на Струма се намира приказният резерват „Тисата”- най-голямото находище на дървовидна хвойна на Балканския полуостров, което се оглася от над сто вида птици.
Фолклорни фестивали и събори
Орнитолози, любители на планински маршрути, рибари и гости- всички са добре дошли в Кресна, където с гостоприемство и топлота ги посрещат местните хора.

Селището възниква след 1926 година като Гара Пирин. През 1978 година е обявено за град и преименувано на Кресна, а дотогавашното село Кресна - на Стара Кресна.

Историята на града е пряко свързана с Кресненско-Разложкото въстание, което избухва на 5 октомври 1878 г. в резултат на несправедливото разделяне на България след Берлинския конгрес.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община КреснаАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания