Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Св. Петка'' в с.Ощава
ежегодно събитие

с.Ощава,Община Кресна,Област Благоевград

Вашата оценка
4 от 2 гласа
Август 2023

 
Съборът на село Ощава е на празника на ''Света Петка'', който се провежда в почивните дни на първата седмица на месец август.
Село Ощава е разположено в северозападните подножия на Пирин планина. Селото има повече от петнадесет махали, които са пръснати по двата бряга на преминаващата река Дяволска /Шейтан дере/ сред борови гори и поляни. Надморската височина е различна и се движи от 450 до 750 метра надморска височина.Разстоянието от разклона на главен път Е-79 близо до Кресненското ханче е 13 километра, като преди това се преминава през село Стара Кресна. Пътят е асфалтов и в много добро състояние.

В землището на селото има два минерални извора - Хладката и Врелата баня. Водата на хладката минерална баня много отдавна се ползва от местните жители за лечение на опорно-двигателния апарат и костно-ставни заболявания. Разположена е в красивата местност Банището.

Някога селото е било разположено по-високо в планината и пръснато на повече махали. Къщите са били там където е обработваемата земя и около извори. За произхода на името Ощава има две предположения. Първото - произлиза от турското "хош ава" т.е. добър климат и второто от „отава“ - втора трева след коситба заради факта, че в района има много пасища и ливади.

Черквата „Свети Тодор Тирон“ е строена през 1930 година, на мястото на старата черква, която е била опожарена по време на Балканската война от турците. Селото е опожарявано и по време на Кресненско-Разложкото въстание. Тогава в селото е убит и ръководителя на въстанието Стоян войвода. Имало е килийно училище към старата черква, а новото школо е строено в началото на двадесетте години на миналия век. В землището има много оброчища на различни светци.

Край река Дяволска има много красиви кътчета. В района природата е изваяла причудливи скални мегалити с различна форма. В землището на Ощава има два минерални извора, които могат да се превърнат балнеолечебни центрове.

От няколко години се прави и черковен събор на Малка Богородица.

За контакти :
Кметство: 07433 87-75
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания