Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Празник на гърнетата''
ежегодно събитие

с.Коритен,Община Крушари,Област Добрич

Вашата оценка
4 от 6 гласа
17.06.2023 г. -
17.06.2023 г.


 

сертификат

Община Крушари кани почитателите на автентичната добруджанска кухня на Деветото издание на Празника на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа на 17 юни от 10 часа.
Фолклорни фестивали и събори
В основата на ''Празник на гърнетата'' стои онзи хубав нашенски обичай, когато ни канят на гости да не отиваме с празни ръце, а всеки да носи по нещичко за хапване и заедно да го подреждаме на общата трапеза.
Фолклорни фестивали и събори
Освен като празник на кулинарните изненади и гастрономически удоволствия, инициативата е замислена и като тържество на етносите, посочват организаторите.
Фолклорни фестивали и събори
Поканени да участват са представители на различните етнически групи от региона - българи, турци, роми, татари и румънци.

На Празника на гърнетата жители на община Крушари и областта ще представят разнообразни ястия, приготвени по стари автентични рецепти, както и старо вино от подбрани местни сортове, а гостите ще се насладят, както на кулинарните изкушения, така и на добруджанския фолклор с изпълненията на самодейци.

Право на участие имат всички, съхранили стари рецепти на автентични добруджански ястия-чорби, печива, варива, салати, сладкиши, пити, погачи, баници.

Специализирано жури от професионални кулинари ще оцени гозбите, като на отличените ще бъдат връчени грамоти и предметни награди.
Фолклорни фестивали и събори
Всички участници ще имат възможност да покажат кулинарните си умения с приготвени от тях ястия по автентични рецепти – салати, сладкиши, основни ястия, мезета, баници, питки, погачи, кавърми, милини, разядки, вина и ракии.

Най-оригиналните ястия, приготвени задължително в тава, чувен, тиган, сач, гърне, ще бъдат отличени с предметни награди, а най-стилната етнотрапеза ще бъде премирана с парична награда.

Награждаването на отличените в конкурса за автентично ястие е предвидено за 18.00 часа. Празникът ще завърши в 20.00 часа с огнено хоро-надиграване.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Крушари
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания