Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Баховица
ежегодно събитие

с.Баховица,Община Ловеч,Област Ловеч

Вашата оценка
3 от 2 гласа
Юни 2023

 
Събора се провежда вьв втората събота от м. Юли.
Легендата разказва, че още в древни времена, по време на римското владичество, дали поради нравите на населяващите го хора или по други причини, селото е кръстено на бога на виното и веселието Бакхус.

Може би поради това, през 1958 г., на 14 февруари, Тодор Живков и Антон Югов (тогава министър-председател на НРБ) огласяват в лозята на с. Баховица Указа на Президиума на Народното събрание празника Трифон Зарезан да стане национален професионален празник на лозарите и винопроизводителите в България.

След настъпилите демократични политически и икономически промени в страната през 1989 г. и преместването на християнския празник Трифон Зарезан на 1 февруари, потомствените лозари и винари в България и днес празнуват на 14 февруари.

Писмени сведения и най-вече намерените при археологически разкопки предмети подсказват, че началото на селището датира от преди около 5000 години., т. е. от ерата на неолита. Привличани от плодородието на почвата, тук се преселвали хора от различни краища, но най-вече от планинската част и за времето си селището е било най-голямото след намиращата се в непосредствена близост столица на траките мелди — Мелта (днешен Ловеч). Изключително трудолюбиви, хората отглеждали в сегашното землище на Баховица различни зърнени култури, били добри животновъди и отлични лозари и винари.

За днешното име на селото има и друга версия. Тя гласи, че по време на турското робство селото се именувало „Бааовасъ“, което на турски език означава лозово поле.

Кмет на Баховица при първото освобождение на Ловеч от турско робство е бил Атанас Пелов Латев. Той посрещнал възторжено руските войници. В къщата си е подслонил двама руски и един румънски офицер, като богато е гощавал и техните войници, които са били настанени в хамбара и плевнята. Атанас е имал в двора на къщата си казан за ракия и е варил ракията на цялото село, както и на хора от околните села и гр. Ловеч. Имал е малко дюкянче на покрития мост в Ловеч и там е продавал вино и ракия. Обесен е от турците, след повторното им завръщане в града и околните села, в средата на юли 1877 г. в Ловеч, в двора на „Харманската“ църква (тогава в Ловеч е имало 7 православни църкви), заедно с други свободолюбиви граждани. Това е станало в периода между двете освобождения на Ловеч от турско робство (м. юли и 22 август 1877 година).

За контакти:
Кметство: 06912 / 2233, 2372
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания