Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Джавги'' на Сирни Заговезни в с.Крепост
ежегодно събитие

с.Крепост,Община Димитровград,Област Хасково

Вашата оценка
4 от 1 глас
14.03.2021 г. -
14.03.2021 г.


 
Този ден тук спокойно може да се нарече и ”Ден на влюбените”, но в нашенски вариант. Момците вземат от големи огнени клади, които по принцип се палят на този празник, огнени стрелички с големина окло 10 см и обстрелват момите.
Единственото условие, за да се изпълни ритуала, е в селото да има влюбени двойки. Ако пък все още младите не са се залюбили, трябва да има поне симпатия, като инициативата е в ръцете на мъжа. Ако изстрелът е точен, вече имаме двойка. И както подобава за влюбени, този ден си има и своята чисто българска народна любовна песен - "Стоян стрялка стрялна", което в превод от местният диалект означава "Стоян стрела изстреля".

Сирни заговезни винаги е седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни.Това е празникът, с който се поставя началото на най-продължителния пост през годината. Трапезата на тържествената вечеря има подчертано обреден характер. По традиция се приготвят баница със сирене, варени яйца, бяла халва с орехови ядки. Млади и стари се събират, за да си поискат прошка и да изпълнят за здраве характерния за цялата страна обичай на т. нар „хамкане”.

Според традицията на червен конец се завързва и се спуска от тавана – парче бяла халва, варено яйце и въглен. Най-възрастният мъж в семейството завърта конеца и всеки член на семейството около трапезата се опитва да хване халвата или яйцето само с уста без да ползва ръце. Веднага след хамкането конеца се пали, като се нарича последователно на всеки от присъстващите и според това как гори се гадае за здраве.

За контакти :
тел. 03924/2220
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания