Фолклорни фестивали, събори и панаири

Фолклорен събор ''Текето'' с.Александрия
ежегодно събитие

с.Александрия,Община Крушари,Област Добрич

Вашата оценка
4.3 от 14 гласа
21.07.2023 г. -
21.07.2023 г.


 
На около 1,5 км северозападно от с. Александрия (Капаклии), сред вековни брястове се намира двуобредното светилище Мустафа Канаат – Св. Илия, известно сред местното население като “Дървеното теке”.
Фолклорни фестивали и събори
Християни и мюсюлмани идват на това място на Илинден да се измият с лековита вода и да се преклонят пред силата на камъка, дърветата и водата.
Фолклорни фестивали и събори
Над 5000 зрители се събират на събора, където взимат участие над 50 фолклорни състава и над 100 индивидуални изпълнители на народни песни и инструменталисти. Могат да бъдат показани възстановки на летни фолклорни обичаи.
Фолклорни фестивали и събори
В програмата са включени индивидуални и групови певчески изпълнения, танцови състави, както и възстановка на летни обреди и обичаи. Регламентът за участие е публикуван на официалният сайт на община Крушари, откъдето може да бъде изтеглена и заявката за участие.

Днес някогашното светилище е превърнато в християнски манастир, чийто патрон е Св. Илия. С годините сред местното население възникват нови предания и легенди и се налагат нов тип религиозно-обредни ритуали и практики.

Мястото още продължава да пази своята святост и да бъде свидетелство за вековното мирно съжителство на християнството и исляма.

Според преданията на "Текето" има отпечатък от копитото на магарето на Свети Илия. Има и лечебен извор, от който хората наливат вода за здраве.

Легендата разказва, че някога Свети Илия слязъл от небето, яхнал своето магаре. Дълго обикалял безводната Добруджа в търсене на вода и подслон, но така и не открил.

Накрая умореното му магаре тупнало няколко пъти върху един камък в гората край село Александрия. От мястото бликнала вода, която се оказала с лечебна сила.

И до днес вярващи и хора в нещастие идват да пренощуват край извора, да се измият и пият от лечебното изворче.
Фолклорни фестивали и събори
За християните тази местност е свързана с легенди, според които има следи от покровителя на небесните стихии Свети Илия, а мюсюлманите вярват, че тук се намира гробът на алианския светец Мустафа. До 1957г. е имало дървен параклис, а от 2 август 2001г. на негово място в чест на Свети Илия е поставен осемметров кръст.

През юли 2002г. само за 15 дни родолюбиви българи изградиха и параклис на името на светеца, а от края на 2006г. започва строителството на църковен комплекс включващ църква и девически манастир "Свети Илия".
Фолклорни фестивали и събори
Надеждата на новите строители е камбанен звън да огласи местните канари с чудодейна сила – свидетели на история, приемственост и етническа толерантност.

Организатори са Община Крушари и НЧ "Йордан Драгнев” в с.Крушари.

Форумът се открива от кмета на община Крушари и се отслужва водосвет. В събора ще вземат участие изпълнители, фолклорни групи и състави от Североизточна България.

За контакти:
НЧ "Втори юни - 2004 г."
Телефон 0899070337; 0887877812; E-mail chitalishte_aleksandria@abv.bg
05771 / 20 24

НЧ „Йордан Драгнев – 1894”, село Крушари
Телефон: 05771 / 23-24; 0882074868; E-mail chitalishte_krushari@abv.bg

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община КрушариАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания