Фолклорни фестивали, събори и панаири

Фестивал ''Фършанги'' в с.Бърдарски геран
ежегодно събитие

с.Бърдарски геран, община Бяла Слатина, Област Враца

Вашата оценка
4.6 от 10 гласа
18.02.2023 г. -
19.02.2023 г.


 
За банатските българи Фършанги (унг. Farsang, нем. Fasching) са трите дни на карнавално веселие от последната неделя преди Великия пост до Пепеляна сряда.
Фолклорни фестивали и събори
Сред православните християни е известен като "Заговезни". Всяка година в с. Бърдарски геран желаещите ще се събират за да изживеят вълшебството на карнавала.
Фолклорни фестивали и събори
В Католическата Църква по цял свят преходът между обикновеното литургично време и времето на Великия пост преди Великден се отбелязва с карнавални шествия и всеобщо веселие.
Фолклорни фестивали и събори
Изживяване на няколкодневен контролиран хаос, който излиза на площадите, по улиците, замайва с пъстротата на костюмите и неочакваността на закачките, когато всеки взема чужда роля, маскира се и участва в завихрящото веселие.
Фолклорни фестивали и събори
На Пепеляна сряда,
когато свещеникът в храма поръсва с пепел главите на вярващите с думите:
- „Спомни си, човече, че си прах и на прах ще се превърнеш”.
Така се слага край на тази феерия с цел активността да се насочи към човешката душа за подготовката й по време на поста в очакване на най-великото събитие - Възкресението.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът "Фършанги" започва преди обяд на площада пред Народно читалище "Съединение 1923".

Народното веселие се организира преди настъпването на великденския пост. На този ден мъжете се обличат в женски дрехи, а жените са с мустаци и бради.

Фършанги е изпълнено с много смехории, много маски, както и такива, които крият лицата си.

Традицията се пренася у нас преди много години от областта Банат в Румъния и Сърбия. Жителите на Бърдарски геран произхождат предимно от Стар Бешенов.

Бърдарски геран е едно от петте села основани от банатски българи католици, завърнали се от Банат след Освобождението на България през 1878 година.

През 1893 година и през следващите години в селото се заселват и 95 немски семейства от Банат. Банатските българи са потомци на бунтовниците, които след поражението на Чипровското въстание в края на XVII век намират спасение в Австро-Унгария.
Фолклорни фестивали и събори
Банатските българи са една уникална част от българския народ.

Пренасят тук една култура, която е различна, един говор, който е с много чужди думи, една кухня, която е типична централно-европейска, един фолклор, който е с много силно влияние от Централна Европа.

Независимо, че банатските българи живеят в три държави - България, Румъния и Сърбия, те живеят един много сплотен живот.


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com

Читалище "Съединение 1923"; Адрес: -п.к. 3259; с.Бърдарски Геран
Телефон: +359 (0)885 551360; Email: m_karadzhova@abv.bg
Телефон: (09135)2294; Е-mail: kmet@bardarskigeran.eu

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
НЧ ''Съединение-1923'' с.Бърдарски геран


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания