Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор в с.Ботров
ежегодно събитие

с.Ботров, община Бяла, Област Русе

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
19.09.2023 г. -
19.09.2023 г.


 
Празникът на селото е на 19 септември. Празнува се и Бабинден, 1 Май, Денят на детето, Рамазан Байрям, Курбан Байрям и Нова Година.
Село Ботров се намира в община Бяла,област Русе и е близост до селата: Стърмен,Брестовица,и Долна Студена.Селото е разположено в средната част на Дунавската равнина, на 107 м надморска височина. Релефът е равнинно-хълмист, а климатът — умереноконтинентален.Лятото е сухо и горещо,а зимата е ветровита ,и студена.Близост до селото минава река Янтра.В селото има подпочвени води и две столетни чешми.Едната е от 1856 г., а другата е от 1908 г.През началото на 20 век населението на селото надминало 1500 души и стечение на времето бързо намаляло.В Ботров се отглеждат основно житни култури(пшеница, ечемик,царевица, слънчоглед), овощни култури,както и домашни животни(крави,коне,магарета,овце и кози).

Според едно предание преди повече от 300-350 години е имало друго селище по пътя за село Стърмен зад “Пустата гора” до река Янтра, което село се е наричало “Бусарод” това име е останало и от самата местност, където е било селото срещу гечита /преминаването на Янтра на пътя Стърмен-Студена срещу “Пустата гора”/.Самото име подсказва, че селото е било българско, което брояло 40 порти /стари къщи/. Холерата /чумата/ е взела много жертви, повечето знаменити хора са измрели и останали само 7 порти. И от страх, че и те ще измрат хората взели да се заселват в други села, едни тръгнали за Дебелец- Търновско, други за село Сломер зад Карайсен и по този начин да се спасят от коварната болест. Останалите семейства в село Бусарод, вместо да бягат да се заселват към другите села предпочели да се заселят в заслонената от местността “Въжика” седловина между три хълма в днешното село Ботров. Изборът им не бил случаен. Почвата била плодородна, имало и подпочвени води.

Така под ръководството на един богат турчин на име “Бодур” от което име носи и името Ботров. Бодур привлякъл от Анадола много семейства към новото село, ангажирайки ги в обработване на земи и отглеждане на животни. Пръв българин в селото дошъл Тодор Генков, по-късно дошли и днешните му българи един от тях е и нашият прапра дядо Иван Кънчев. Тук дето се отича тишината са наредили на стъпка една от друга къщите си Ботровчани. Предание донося, че да запазят вяра и нараднаст людете се приютили в котловината където са създали селото си, което хем да си стой 370 години на едно място хем да се търси в времето.Първата джамия е била построена в края на 18 век,но с времето не издържала много и се е съборила сама.Втората джамия в селото е била построена през 1840.Имала е вид на къща(без минаре).През 1955 е съборена и на нейното място днес има хранителен магазин.

През 1850-1851 са открити две турски училища,но след 1950 са затворени от районите комунисти. През 1905-1906 се открива и първото българско училище в селото. Първият учител е бил Димитър Железов, на който рода е дошъл в селото през 1807 година от гр. Елена. По късно на 11.01.1928 г. е открито и читалището на което оснавател е бил Иван Кимов. Въпреки смесеното население в селото живеят като братя и сестри българи и турци.

Северозападно от селото се намира чешма от 1908.Направена е от местните българи и турци.Според легендата,край чешмата е заровено гърне със злато,но и до сега не е намерен от никого. Югозападно от селото,до Пустата гора,край река Янтра се намира чешмата Боба(от турски Баща) построена през 1856 г. от алевийския светец Теке Баба.Според местната легенда,Теке Баба е бил много висок,силен,с дълга до колене брада и светец с магични сили.По времето на Руско-турската война,той се е сражавал с руснаците,за да опази местните хора.Но руснаците в крайна сметка са го убили и изведнъж се е появил голям смерч,който вдигнал руснаците във въздуха,и са били хвърлени край околностите на селото.Теке Баба е погребан от местните мюсюлмани на един висок хълм,който се намира в началото на селото,близо край чешмата Боба.Тази местност от векове е била призната като свещена и мистична.

Читалището "Пробуда",построено през 1928.Намира се в центъра на селото.Постройката е във Възрожденски вид.Двуетажна сграда,на който първия етаж е разделен на две(библиотека и поща),а втория етаж се провеждат месните избори.

Минаващата река Янтра край селото,големите пасища,широколистните и иглолистните гори и големите карстови скали датиращи отпреди 150 млн.години са едно от многобройните природни красоти край малкото село.

За контакти :
Кметство : Телефон: 981266/ 260
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания