Фолклорни фестивали, събори и панаири

Пленер ''Бусинска керамика''
ежегодно събитие

с.Бусинци, община Трън, Област Перник

Вашата оценка
4.3 от 6 гласа
Август 2021

 
Традиционният пленер по керамика, живопис и скулптура се провежда в трънското село Бусинци, през първата половина на м.Август .
Фолклорни фестивали и събори
Той е организиран от фондация „Проф. Стамен Григоров” с председател потомката на откривателя на на бациликус булгарикус Юлия Григорова и общината в Трън.
Фолклорни фестивали и събори
Творци от България и Сърбия ваят от глина традиционните бусински съдове, грънци. Създадените по време на пленера керамични изделия, традиционни грънци и скулптури ще бъдат представени най-напред на изложба по повод деня на града през октомври в Трън.

В известното с уникалните си изделия от глина Бусинци сега в ателието е монтирано и старо грънчарско колело.

Трънското село се смята за един от най-значимите стари центрове на традиционно грънчарство в България.

Произведения на бусинската школа са притежание на Лувъра и на Музея на човека в Париж, Бритиш музеум, на музейни сбирки в САЩ, Япония, Китай, Италия, Индия и Русия.

Керамици ще изработят по време на пленера изделия с елементи на старата бусинска керамика. За направата на съдовете те ще използват само местни глини и материали.

Смесването на глината е една от тайните на старите майстори.

Заедно с керамиците в Бусинци работят и скулптори. Грънчарските съдове ще бъдат претворени и в картини – натюрморт от гостуващите тук художници.

Пленерите в с. Бусинци се организират от 1986 година. Още през 18 - 19 век в селото има силно развито грънчарство, а корените му се простират още по-надалеч в миналото.

Трънското село е Меката на една от най-известните традиционни керамични школи в България - Бусинската, която преживява своя разцвет през Възраждането. Бусинци неслучайно се превръща в един от центровете на традицонната българска керамика.
Фолклорни фестивали и събори
Тук се намират големи залежи от глина, която е изключително чиста, твърдят художници. Тук навремето е било и първото керамично училище в България, открито през 1895 г.

Потомственият грънчар и председател на фондация "Петър Гигов и бусинската керамика" Александър Кожухаров иска да възвърне славата на Бусинци и уникалните керамични съдове. "Не казвам на никого как се получава бусинското зелено. Това е тайна на майсторите, предавана от векове", казва той.

Запазена марка на керамичните съдове е точно "бусинското зелено", с което навремето са оцветявали големите кипета (съд за приготовляване на кисело мляко) и крондирите - уникална стомна с дупка в средата, възстановена от легендарния местен грънчар Петър Гигов.

За контакти : Кметство: 0884 979713

За повече информация :
Община Трън

фондация Д-р Стамен Григоров

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания