Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Сеслав
ежегодно събитие

с.Сеслав,Община Кубрат,Област Разград

Вашата оценка
Септември 2022

 
Празникът на с.Сеслав се провежда през последната събота на м.Септември.
Село Сеслав се намира на 14 км. Северозападно от град Кубрат и 51 км. Североизточно от град Русе. Преди и след Освобождението е било Шуменска област, Русенски окръг, Кубратска околия. Сега селото е в Разградска област.

Един от жителите на селото помни от баща си следните думи: „ – От този свят ще си отида с измъчено самочувствие от две неща: едното е, че измъчих много животни – коне юруци за една слава, винаги да бъда на първо място в състезанията. Умъртвих много пчели – умни и невинни животинки за тяхното магическо производство – меда. Сторих грях и за това моя завет на децата ми – да не следват моя пример.”

По данни на Васил Маринов селото е разположено по плоското плато около изворната област Чаирлъка, източно от държавната гора „Остър меч”. Според възрастните хора от селото, занимаващите се с коневъдство и със състезателни коне (юруци) са били черкезите от черкезката махала. Те дали името на село Юруклер. Заедно с родопските турци са дошли тъй наречените „намани” пастири, известни като коняри и юруци, живели в тамошните населени места.

Живял някога в с. Сеслав дядо Касим. Разказват, че бил добър и трудолюбив човек. Имал сплотено семейство. Отгледал децата си. Всяко от тях поело своя път в живота. Една вечер дядо Касим сънувал чуден сън. Човешки глас му казал да построи чешма за съселяните си. На сутринта се събудил и си спомнил съня. На втората вечер отново му се присънил същия сън. През деня дядо Касим извикал синовете си в своя дом. Разказал им съня си. Споделил, че иска да построи чешма за селото. Синовете се съгласили с решението на баща си. Успели да съберат средства за построяване ѝ.

Започнал дядо Касим да строи чешмата. С голямо старание положил основите ѝ. За няколко месеца успял да завърши постройката. Дядо Касим въздъхнал облекчено и си казал: „Успях да построя чешма за моето село! Сега мога да умра спокоен!” Зарадвали се съселяните на дядо Касим за стореното дело. От чешмата течала студена вода, с която всеки можел да утолява жаждата си. Минали няколко години. Дядо Касим напуснал земния свят. Днес всеки който пие вода от чешмата си спомня за него.

Зюлфие чешма се намира близо до турската махала. Трогателна е историята около създаването ѝ. По информатора Зюлфие била красива, прелестна девойка. Отличавала се със скромност и трудолюбие. Зюлфие станала мома за женене. Всяка сутрин, когато изгреело слънцето, девойката отивала до кладенеца за вода. Веднъж пред пънара Зюлфие видяла красив момък. Погледнала девойката към него. Момъкът също я погледнал. Прибрала се Зюлфие в къщи. В съзнанието ѝ бил нейният любим.

Веднъж девойки се събрали в дома на Зюлфие, за да приготвят чеиз. Алиме споделила, че скоро ще се сгоди за Алил. Девойките се зарадвали на нейното щастие. Прибрали се девойките по домовете си. От този ден настъпила промяна в Зюлфие. Не разговаряла с родителите си, не се събирала с дружките си. След месец Зюлфие се разболяла. Горкото момиче, розовите ѝ страни повехнали, затворила прекрасните си очи. Майчиното сърце се късало от болка. Тя плачела и нареждала: „От любовна мъка се разболя чедото ми.” Същата вечер забили тъпаните в село Сеслав. Празнували сватбата на Алиме и Алил.

В единия край тържествувала веселбата, а в другия се чувствал ледения дъх на смъртта. Бащата на Зюлфие извикал селския доктор. Той прегледал девойката и споделил, че е болна от туберкулоза. След два дни Зюлфие заспала вечен сън. Бащата не можел да се примири със загубата на любимата си дъщеря. Искал хората да не забравят Зюлфие.

За контакти :
Кметство :
Телефон: 084467/ 234
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания