Фолклорни фестивали, събори и панаири

Храмов празник ''Св. Лука'' в с.Заберново
ежегодно събитие

с.Заберново,община Малко Търново,Област Бургас

Вашата оценка
4 от 1 глас
18.10.2020 г. -
18.10.2020 г.


 
Най-старата оцеляла селска църква във вътрешността на Странджа. Датирана е от ХVІІ век, паметник на културата. Храмът “Св. Лука” е вкопан почти наполовина в земята.
Стените са изградени от ломен камък. Абсидата е украсена от външната страна с тухлен орнамент “вълчи зъб” и бигорен блок с релефен равномерен кръст. В олтарната част са вградени пет ниши, като по средата има кръгъл прозорец с решетка от две кръстосани пръчки. Откритото преддверие и стаичката за училище са от по-късен строителен период (ХІХ в.). Днес стаичката, тип килийно училище, е реконструирана и пригодена за туристически посещения.

Намира се на 4 км южно от главния път Босна –Визица - Папазова нива, на 44 км от гр. Малко Търново и 61 км от гр.Бургас; 260 м.н.в. Старо име: Заборна – тракийски езиков корен“берна” – “пълен, изобилен”.

Разположено е в подножието на билото Босна – Уграш. Уграшкото възвишение е водораздел между странджанските реки Дуденовска и Зелениковска (на север), Оряшка (на изток), Стръмница и Заберска (на юг). Уграш е всепризнато хайдушко сборище, на което се срещали четите на прочути странджански войводи, между които и Страти войвода. При потушаването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година Заберново силно пострадва. Всичките 85 къщи са ограбени, а населението е избягало.
В околностите на селто има множество тракийски и антични паметници – долмени от Х в.пр.Хр. и могилни некрополи. На 4 км югоизточно от Заберново, на завой на р. Стръмница, са локализирани останките на ранновизантийска крепост. В местността Рупите се забелязват следи от металургична дейност. Според Горо Горов в околностите на Заберново до ХІV век се е намирал Парорийския манастирски комплекс на Григорий Синаит, основател на исихазма.

Тук е родното място на популярния в началото на ХХ век детски писател Дядо Благо (Стоян Русев) и на най-известния странджански краевед и фолклорист Горо Горов.

Параклиси
“Св. Петка” – разположен е на 5 км северозападно от селото. Построен е през 1869 г. на място, на което се предполага, че през Средновековието е съществувал едноименен манастир.; “Св. Георги” – намира се на около 2 км южно от селото. В олтара е вградена плоча с изображение на тракийския конник. “Св. Дух” – на 1 км източно от Заберново, в съседство с долмен; “Св. Марина” – останки от параклис, разположен на стръмен и труднодостъпен терен, за който се смята, че е служел като място за наказание на монасите от Парорийския манастир в Странджа, ако се случело да извършат някакъв грях.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания