Фолклорни фестивали, събори и панаири

Магическа нощ ''Бастет'' гр.Малко Търново
ежегодно събитие

гр.Малко Търново,община Малко Търново,Област Бургас

Вашата оценка
4.6 от 5 гласа
05.05.2021 г. -
06.05.2021 г.


 
Бастет е египетска богиня. Покровителка е на радостта, любовта, плодородието и бременните жени. Според едни източници е сестра-близнак на Хор, и следователно дъщеря на Озирис и Изида.
Фолклорни фестивали и събори
Всичко започва в началото на 1981 г. с една карта, незнайно как попаднала в ръцете на иманяр от района.
Фолклорни фестивали и събори
Според Красимира Стоянова (внучката на Пророчицата), Ванга проявила интерес към тази карта и споделила някои неща, свързани с нея.

Пророчицата разказва за каменен ковчег от черен гранит, скрит дълбоко под земята и изписан с непозната за нас писменост. Донесен преди хиляди години.

" Дори и да намерят този саркофаг, няма да могат да разчетат писмото. А то е много важно! Защото с него е записана историята на света - две хиляди години преди нашето време и две хиляди години след него.

Този саркофаг е скрит по нашите земи от хора, които са дошли по вода от Египет. Вървели са с камили. Имало е роби, войници и висши началници. Една нощ при пълна тъмнина и при пълно мълчание ковчегът е бил спуснат надълбоко и зарит с огромно количество пръст, а хората, които са участвали в тази работа, до един са избити на мястото. Така тайната е запечатана с потоци невинна кръв, за да дочака времето, когато ще бъде открита, показана на бял свят и разгадана от хората. Това е едно хилядолетно послание с безценна стойност."
казва Ванга. Ванга описва мястото, където трябва да отидат – близо до Малко Търново в седловината Градище в Странджа планина.

В началото на април 1981 година под покровителството на Людмила Живкова е сформирана експедиция от петима души, между които ръководителя на служба „Културно наследство“ Кръстю Мутафчиев и племенницата на Ванга – Красимира Стоянова.

Участниците в експедицията от 1981 г. били убедени, че мястото е заредено с особена енергия и в определен момент, най-често в нощта на 5 срещу 6 май (според други източници – в ноща на 4 срещу 5 май), на скалата може да се види сияние и две фигури.

Едната на мъж на трон, готов всеки миг да стане, а втората била по- неясна и на жена, която сякаш говорела (според повечето източници става въпрос за две мъжки фигури).
Фолклорни фестивали и събори
От мястото, където според някои се намира гробница на богинята Бастет, започва водопровод, който достига до огромна тракийска куполна гробница в областта Мишкова нива. Днес уникалната гробницата е разкопана. Ясно се виждат двата перфектни кръга, които я оформят.

За съжаление през вековете е разграбена и на това място не е останал нито един каменен надпис, нито пък статуя, и сега не знаем кой е бил положен на това място. От тук първо са минали гръцки монаси, след това немци, жителите на Малко Търново, а последни дошли руснаците.

Още се говори как ръководена от инженер Лебедев българо-съветска геоложка експедиция през 1949 г. открила надписи и статуи. Натоварили ги в сандъци и с волски коли на местните хора ги откарали до Бургас и от там с кораб за Сталинград.
Фолклорни фестивали и събори
Дали това е вярно, вече никой не може да потвърди или отрече. Така стои положението между впрочем и с цялата история около некропола на Бастет в Странджа. Всички участници в събитията са починали и отнесли тайната със себе си. А дали въобще има някаква тайна? Кой знае - в планина с магическо обаяние като Странджа, всичко е възможно.

ТИЦ гр. Малко Търново
Адрес: гр. Малко Търново, пл. Преображение
Тел.: 05952/30 17; 0886 647 201
E-mail: tic_mtarnovo@mail.bg


НЧ ''Просвета-1914'' във Facebook
Туристически информационен център


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания