Фолклорни фестивали, събори и панаири

Никулден в гр.Априлци
ежегодно събитие

гр.Априлци,община Априлци,Област Ловеч

Вашата оценка
06.12.2019 г. -
06.12.2019 г.


 
Никулден (6 декември) е един от най-тачените зимни празници на балканджиите. Най-важното място в празника заема трапезата в чест на ''Св. Никола''.
Фолклорни фестивали и събори
На нея задължително трябва да има прясна риба, главно - шаран. Рибата се пече увита в тесто, а ястието се нарича рибник. Шаранът се пълни с булгур, ориз, стафиди и орехи. Опичат се също и обредни хлябове - света Петка и свети Никола. Цялото семейство сяда на трапезата, а свещеникът я прекажда и после отрязва и взима опашката на рибника. Хлябът се разчупва от стопанина, вдигнат високо над трапезата. Трапезата не се вдига цял ден; семейството остава край нея, пеят се трапезни никулски обредни песни. Преданията гласят, че св. Никола спасил една гемия от потъване като запушил дупката й с шаран. Затова на трапезата той трябва да бъде основното ястие (останалите гозби задължително са постни - сърми, чушки, фасул, царевица; текат Коледните пости).

Всяка година на Тодоровден в местността Маринска край град Априлци се провеждат традиционните конни надбягвания свързани с празника. Традиционни организатори на празника са Община Априлци и Туристическо бюро Априлци. В състезанията участват ловните стопанства от Априлци, Лъгът и Искър. Надбягванията се организират в две групи: местни коне и породисти коне. По традиция фирми спонсориращи празника осигуряват награди за участниците и победителите в отделните групи – агне и парична награда. Раздават се и награди за най-млад и най-възрастен участник, специална награда за участие на жени, за най-стилно облечен и атрактивен жокей и за най-своенравен и необуздан кон. Често програмата за празника се разнообразява с участието на много танцови и хорови ансамбли.

Петковден - един от най-уважаваните празници в Ново село, свързан със светицата Св. Параскева (Света Петка Българска). От кога е възникнал този празник е трудно да се каже. Най-вероятно е започнал да се празнува с изграждането на Базиликата в Ново село "Св. Петка" през 1814 г. Приготовленията за празника започват няколко дни по-рано. Почистват се къщите. Изпичат се хлябове, разточват се баници. Всяка къща очаква гости. Сутринта на Петковден се отива на църква, обикновено службата се служи от 5 свещеника. После всички отиват на пазара. Там има различни сергии от майстори занаятчии, също така мекичари и баничари. Идват и търговци от близките градове: Троян, Севлиево, Габрово и околните села. По обяд се люшва хоро на мегдана, а после всеки си кани гости в къщи.


За повече информация :
Община Априлци
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания