Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Мурсалево
ежегодно събитие

с.Мурсалево,Община Кочериново,Област Кюстендил

Вашата оценка
3 от 1 глас
Август 2023

 
Организират се събори, на които присъстват известни певци и певици от България. Правят в началото на месец август(1-2).
Фолклорни фестивали и събори
Селото разполага с клуб, в който се организират събирания и беседи. Клубът е част от народно читалище"Просвета".
Фолклорни фестивали и събори
Археологически обект край кюстендилското село:
Продължава проучването на къщи, строени преди 8 хиляди години, вече е на ниво окончателно очертаване на хоризонталния план на селището. Къщите в него са много добре запазени, със стени в суперструкция, с горели отпечатъци от вертикалните стълбове, които носят втория етаж и покривната конструкция.

Открити са интересен подвижен инвентар, керамични съдове и други дребни находки. Това неолитно селище е проучваното на най-голяма площ в Европа и с толкова добре запазени останки. Това е отличен шанс за страната ни да експонира на място поне тези, които могат да се запазят след построяването на АМ "Струма".

Археологическият обект край Мурсалево е стар, първите сведения за него датират от 30-те години на XX век. Но истинските и задълбочени проучвания на селището, съществувало от началото на VI-то хилядолетие преди Христа или по времето на ранния неолит или новокаменната епоха, започнаха едва при строителството на ЛОТ-а от Дупница до Благоевград.

Селището е основано от земеделци, идващи от Мала Азия и движещи се към Балканите и Европа, опитомили животните и обработвали земеделски култури.

Апликациите са носени някога не като украшения, а като белег на престиж. В изкопите личат керамични съдове на жителите на селището. То се е отличавало с невероятна за тази ранна епоха планировка, има дори централна улица, а някои от къщите, изграждани от плет и мазани с глина, били на два етажа. По неясни причини селището било опожарено от самите му обитатели и напуснато.

На много по-късен етап, 5-ти век преди новата ера, върху останките от селището, траките са извършвали своите обреди. В района на разкопките са открити 20-ина такива обредни ями. В тях са поставяни предмети, храна или принасяни в жертва животни.

В яма в северозападния край на разкопките е открит скелет на принесено в жертва цяло теле. До поставената надолу глава, за да изтече кръвта, е открито острие на нож.

В момента от двете страни на разкопките от север и юг, са построени два виадукта. Върху самото селище ще има насип. За да не се засипе от него целият проучван терен, ще бъдат изградени две стени. Те ще бъдат изградени в габарита на магистралата, а пространството между тях ще бъде насипано с пръст.

Така от проучваното селище за идните поколения ще останат западният и източният край на древното селище. А проучванията ще продължат до самата жп-линия на запад и след построяването на магистралата. Има идея, след края на разкопките да бъде изградено нещо като музейна експозиция.

За контакти :
Кметство: 07056/5288 ; 0879130311

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания