Фолклорни фестивали, събори и панаири

Кукерски празници в с.Калояново
ежегодно събитие

с.Калояново,Община Калояново,Област Пловдив

Вашата оценка
4 от 3 гласа
16.02.2020 г. -
23.02.2020 г.


 
Кукерските празници са свързани с посрещането на пролетта и символичното прогонване на злите сили от природата. Отличават се със своята самобитност и колоритност.
Фолклорни фестивали и събори
В Калояново, Дуванлий и Житница, където има католици, се празнува по западноправославния календар на Заговезни и Пепеляна сряда, а в Отец Паисиево и Иван Вазово - по източноправославния календар на Сирни Заговезни.
Фолклорни фестивали и събори
До началото на 20 век Римската църква празнува Заговезни в сегашната първа постна неделя. В отговор на забележката на източните християни тя решила да измени датата, защото шест седмици по шест постни дни правят 36 дни, а не 40.

Затова папата увеличава великия пост с още 4 дни, вследствие на което той вече започва от „Пепеляна сряда“. При католиците Заговезни се празнува винаги във вторник.

Най–съществен ритуал е искането на прошка. При срещата по–младите се навеждат и целуват ръка на по–възрастните и искат прошка, а те я дават и ги гощават. Вечерта цялото семейство се събира вкъщи.
Фолклорни фестивали и събори
Денят след Заговезни се нарича Пепеляна сряда. Започват Великденските пости.

Забранени са всякакви веселби, песни и танци. Не се правят никакви годежи и сватби.

Жените е желателно да носят тъмни дрехи, без всякакви накити. Бабите плашат децата, че който яде блажно, ще го вземат кукерите.

Контакти : 03123/ 22 21, kaloianovo@mail-bg.com Организатори : Община Калояново, Общинско сдружение „Култура” – Калояново
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Калояново

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания