Фолклорни фестивали, събори и панаири

Общински преглед на ромската музика, песни и танци, гр.Гълъбово
ежегодно събитие

гр.Гълъбово, община Гълъбово, Област Стара Загора

Вашата оценка
08.04.2023 г. -
08.04.2023 г.


 
В Гълъбово също ще отбележат Международния ден на ромите. По традиция в общината, съвместно със сътрудници от ромската общност, се отбелязват ромските празници - ромската Нова година и 8 април.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът ще започне в 16 часа пред дома на културата. Началото на празника ще поставят от общината с конкурсна програма за преглед на ромската и българската музика, песни и танци.
Фолклорни фестивали и събори
Участие могат да вземат всички граждани, които желаят да се изявят. До сега, всяка година се включват граждани- самодейци, читалищата и училищата от цялата община. За конкурсната част, участниците се разделят на две категории - песни и танци, а също и по възрастови групи. За най- добрите са предвидени награди.

Организирането на това мероприятие цели да покаже фолклора, да приобщи ромската общност към културните ценности. Да се постигне съпричастност към инициативите организирани от общината и културният живот, като цяло. Главната цел не е само да се прави нещо за ромите, а да се прави с тяхното участие.

Честването на 8 април, като официален празник на ромите в ЕС и ООН се случва от 1992 г, когато е предложен от международната организация „Романо юнион". През 1971 г. в Лондон се провежда за първи път световен ромски конгрес, с участието на представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство.

Там е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са флагът и химнът на ромите- Джелем, джелем (в превод Пътувал съм, пътувал съм) - циганска песен, смятана за химн на етническата общност. Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович.

Контакти : 0418/ 63 080, rumail@abv.bg
Място : Гр. Гълъбово, Област Стара Загора
Организатори : Дом на културата „Енергетик” – Гълъбово


За повече информация :
Община Гълъбово

Дом на културата - Гълъбово

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"



Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com




Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори




Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания