Фолклорни фестивали, събори и панаири

Традиционен есенен панаир в гр.Тетевен
ежегодно събитие

гр.Тетевен,община Тетевен,област Ловеч

Вашата оценка
3.6 от 14 гласа
Септември 2023

 
Община Тетевен Ви кани на традиционен есенен панаир, който се провежда в рамките на 3 дни(петък,събота и неделя), през първата десетдневка на м.Октоври.
Фолклорни фестивали и събори
Всяка година в Тетевен се провежда традиционен есенен панаир в началото на месец октомври. Програмата обхваща и трите празнични дни, като в нея са включени развлекателни, културни и спортни прояви.
Фолклорни фестивали и събори
С наближаването на месец септември жителите на община Тетевен започват да се подготвят за Традиционния есенен панаир, който се е превърнал в своеобразен празник за китното планинско градче.
Фолклорни фестивали и събори
И тази година събитието ще се проведе в последните дни на септември и началото на месец октомври, с разнообразна програма, в която всеки ще открие нещо за себе си.

Едно идване в Тетевен не е достатъчно, за да го разбереш и обикнеш. Красив и загадъчен, тайнствен и бурлив, при всяка следваща среща ще разкрива пред вас нова прелест, ще напомня за минали дни, ще обещава неподозирани изживявания.

Названия на крепости, махали и местности свидетелстват за участието на Тетевенския край в живота на българската държава. Черна лавина - фанатизирана и свирепа - залива българските земи.

Започва летописа на робството. Малкото балканско селище Тетювене не се дава. Четири султана подновяват фермана с привилегиите на тетевенци. 16 и 17 век са период на благоденствие и разцвет на Тетевен. Градът се е разраснал, но къщите са били толкова близо една до друга, че по покривите можело да се мине от единия до другия край на града.

Тетевенските търговци стигали до Азия на Изток и до Виена на Запад. В града имало 60 хаджии. Наричали го "Алтън Тетевен" - Златен Тетевен.

Произведенията на тетевенските майстори са на пазарите на Османската империя до Узунджово, Цариград и Солун, а на запад - Австрия и Германия.

Търговските тефтери свидетелстват пък за мащабите на производство и търговия. Шестдесет хаджии извежда селището по пътя на светите места. Хиляди са поклонниците на Манастира „Зограф", Рилския манастир. Три метоха разгръщат своята мисионерска дейност.

Дотогава, когато се слага и водораздела в развитието на селището - опожаряването му от кърджалиите през 1801 година.
Фолклорни фестивали и събори
Защото след бастисването на Калофер, Копривщица, Арбанаси, идва ред и на Тетевен.

При това не открито, защото откритите набези не успяват, а с измама успяват да влязат в Тетевен и да изпълнят своето пъклено дело през „ месец март на лето 1801-во".

И трябва да минат няколко десетилетия, за да може отчасти да възстанови името и възможностите си.

Като птицата феникс да изникне от пепелта, за да пренесе на много други места в пределите и извън пределите на Османската империя жива плът от Тетевен - Кула, Велики Извор, Зайчар, Крайова, Слатина, Букурещ,Оряхово, Бяла Слатина, Русе, Плевен.
Фолклорни фестивали и събори
Колко много селища, в които може да се каже, че Тетевен продължава да пулсира.

Но бедна би била илюстрацията на стореното, ако отсъстват личностите, сътворили всичко това. И ако нерядко авторите остават анонимни, било съблюдавайки определен канон, било от скромност, то други оставят своите имена със стореното, защото то се оказва стойностно и непреходно.

Твърде малко са примерите, които могат да се посочат като автори на образците от резбарската и иконописна школа, защото е малко и останалото след погрома, но направеното вън от Тетевен свидетелства и за мащабите на мислене.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община ТетевенАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания