Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Празник на пелина'' в с.Змейово
ежегодно събитие

с.Змейово,Община Стара Загора,Област Стара Загора

Вашата оценка
4.1 от 16 гласа
Декември 2023

 
Ако искате да опитате оригиналния Змейовски Пелин, това можете да сторите само в село Змейово, Старозагорско. Провежда се през уикенда преди Коледа.
Фолклорни фестивали и събори
Събота, от 11.00 часа, в залата на читалището. Организатори са Народно читалище „Пробуда – 1928” с. Змейово и Община Стара Загора.
Заповядайте!

Фолклорни фестивали и събори
Разбира се различните производители правят разни варианти на оригиналната рецепта, като понякога се стига и до истински ментета.
Фолклорни фестивали и събори
В традиционния конкурс за змейовски пелин ще участват местни производители. Най-добрите майстори ще бъдат избрани от експерти за пивкост, цвят, аромат и бистрота на напитката. Всички те ще получат предметни награди и грамоти за отличие.
Фолклорни фестивали и събори
В празничната програма участват фолклорни групи, които ще се надпяват и надиграват в конкурс.
Фолклорни фестивали и събори
Рецепта за приготвяне на традиционния наложен Змейовски Пелин.

За приготвянето на традиционен Змейовски Пелин се необходими следните основни съставни части:

1. Старо, домашно приготвено вино от предишната реколта. Виното може да бъде червено или бяло, но задължително условие е да бъде миналогодишно. Това, "Как се приготвя домашно вино?", тук няма да дискутираме. Количеството на виното зависи от съда, където ще се налага пелинът. Но едно трябва да се знае. От качеството на виното ще зависи и качеството на пелина.

2. Бяло или червено десертно грозде, прясно набрано и много добре почистено от нагнили или наранени зърна. Сортът на гроздето не е от особено значение, но се препоръчват ароматни сортове. Да се избягва сортът Болгар (Афуз). От сорта на гроздето ще зависи и ароматът на пелина. Не се препоръчват традиционните винени сортове грозде (памид, димят и др). Но се допуска използването на ароматни винени сортове.

3. Сушени стръкове "бял" (сладък) пелин. Това е билка, която се бере през лятото и се суши на сянка. Трябва да се прави разлика между така наречения "бял" пелин и "горчив" (див) пелин. Белият пелин е с лек горчив привкус, докато дивия пелин е с много силен горчив вкус.
4. Малка китка сушен горчив пелин.
5. Синапено семе (хардал) или натриев бензоат.
6. Подправката кориандър.
7. По желание пресни дюли и (или) ябълки обелени и нарязани на кубчета.

Фолклорни фестивали и събори
За приготвянето на наложения пелин се използва специално буре (бъчва) с правоъгълен или кръгъл отвор в горната част на бурето с големина за свободно прокарване на ръка през него.

Отворът се използва за налагане на продуктите на пластове на дъното на бурето. Отворът трябва да има капак, който да го затваря плътно.
Фолклорни фестивали и събори
Започва се като се слага първия пласт от билката "бял" пелин на стръкове върху дъното на бурето. После се налага един пласт от прясно набраното и почистено десертно грозде. Гроздето се полага с чепките. След това се налага втори пласт от белия пелин и отново грозде. Това продължава до запълване на бурето до една трета от обема му.

По желание между пластовете може да се поставят нарязани ябълки или дюли в умерени количества. Тези плодове подобряват вкусовите качества на крайния продукт.
Фолклорни фестивали и събори
Също така за подобряване на аромата и вкуса на пелина, се слагат и начукани зърна кориандър в торбички.

Накрая в бурето се долива старо минало годишно вино до пълното му запълване. В малка торбичка се слага китката горчив пелин и се потапя във виното без да се опира в долните наложени пластове от останалите продукти. За да не започне вторична ферментация на виното от наличието на прясно грозде в подложката, в него се поставя по стара рецепта торбичка със синапено семе. В днешните условия може да се използва натриев бензоат, който пресича ферментацията.
Фолклорни фестивали и събори
Капакът на бурето се затваря и започва зреенето на пелина. За целта задължително всеки ден пелинът се претака в продължение на 40 дни.

След четири-пет дни от началото на зреенето, торбичката с горчив пелин се изважда, защото ако остане до края, пелинът ще стане много силно горчив. По преценка след това може да се добавя извлек от горчив пелин в минимални количества, така че да се достигне оптимално горчивия привкус на пелина.
Фолклорни фестивали и събори
На четиридесетия ден пелинът е готов за консумация.

След изчерпване на продукта от бурето, същата подложка може да се използва за второ зареждане с миналогодишно вино, за получаване на вторичен пелин. Качествата на вторичния пелин са по-лоши от първичния, затова трябва дългогодишен опит на майстора, да коригира вкуса на втората партида.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кметство : Адрес - п.к. 6059 с.Змейово;
Телефон - (04124) 2260Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания