Фолклорни фестивали, събори и панаири

Празник на билките, планината и туризма - Троянски проход
ежегодно събитие

гр.Троян,община Троян,област Ловеч

Вашата оценка
4 от 4 гласа
30.06.2020 г. -
30.06.2020 г.


 
В последната събота от месец юни се провежда Празник на билките, планината и туризма в подножието на Троянския проход на Айдушкото сборище.
Фолклорни фестивали и събори
Намира се в подножието на Троянския проход, на една голяма поляна, където минава старият римски път “ Виа Траяна”.

Останки от пътя показват къде са минавали войските на император Траян и търговските кервани от Дунава до Беломорието.
Фолклорни фестивали и събори
Мястото, където е изградено “Айдушко сборище”, представлява поляна с панорамна гледка към “Козя стена”, Беклемето и обграждащите Троян хълмове. Намира се на 200 м. от централния път./ТРОЯНСКИЯТ ПРОХОД/

След като са ограбвали търговските кервани, минаващи по пътя през Балкана, айдуците са сядали до големия огън да разделят плячката, да хапнат чеверме или други местни ястия, да пийнат люта ракия и червено вино, да се повеселят.

„Да променим отношението към природата” е мотото на Празника на билките, планината и туризма, който се провежда над с. Балканец, Троянско, на Айдушкото сборище до пътя за Беклемето. Този празник всяка година събира стотици хора от Северна и Южна България - туристи, велотуристи, планинари, еколози, билкари, мотоделтапланеристи, ориентировачи, любители на планината, на конния спорт, приятели на Троянския край от цяла България.

Благоприятните климатични условия, в съчетание с природните дадености, са направили от района на гр. Троян привлекателно място за туризъм и отдих. Троянската община е изключително съчетание – величествени планини, реки и минерални извори.

Гледката към Балкана и връх Козя Стена, която се открива от поляната на Айдушкото сборище и дъхавите билки допълнително допринасят за атмосферата на празника.

Организаторите винаги са се водили от това да накарат хората да се замислят за чистотата на околната среда и отношението към природата и планината. Вече единадесет поредни години всяка последна събота от месец юни се провежда Празник на билките, планината и туризма в подножието на Троянския проход, организиран и проведен от членовете на Сдружение”Съвет по туризъм” –Троян, подпомагани от общинската администрация.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът е записан и в туристическия справочник за България, издаден от "Lonely Planet", едно от най-популярните издателства за този вид литература в света, което пък от своя страна привлича много български и чуждестранни туристи, пристигащи специално за този празник сред природата.

Тази година отново ще се проведе конкурс за най- дълъг и пъстър венец от билки, планински треви и цветя. Специално място в програмата ще беше отделено за популяризиране на разделното събиране на отпадъци и опазване на природата от замърсяване, за което ще има конкурс с викторина и награди.

Благодарение на традиционните спонсори на празника, хората ще се веселят под звуците на гост-изпълнители.
Фолклорни фестивали и събори
Традиционни гозби и напитки ще допълват веселото настроение. Чай от 22 билки, растящи в Троянския балкан ще ври в големите казани на поляната, където всички ще пият до насита до края на празника.

Сдружение "Съвет по туризъм" – Троян; +359 88/9719941 fax: +359 670/60964
Туристически информационен център, гр. Троян
Адрес: гр. Троян, 5600, ул. "Васил Левски" № 133
Тел./факс: 0670 609 64, 0889 71 99 41
E-mail: infotroyan@yahoo.com; troyantour@abv.bg;


За повече информация :
Община ТроянАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания