Фолклорни фестивали, събори и панаири

Проект ''Кавал свири на поляна'' в гр.Варна
ежегодно събитие

гр.Варна, община Варна, Област Варна

Вашата оценка
2 от 1 глас
Август 2023

 
Сдружение „Традиции, духовност, култура - Варна”, чиято цел е да съхрани българските народни обичаи и фолклор, спечели проект за усъвършенстване на кавалджийското изкуство.
Той ще се реализира под надслов „Кавал свири на поляна” и ще бъде финансиран от община Варна. В рамките на проекта ще бъдат организирани срещи между ученици, изучаващи народния музикален инструмент кавал, младежки танцови ансамбли от Варна и най-добрите изпълнители-кавалджии в България.

Първата десетневка на м.Август. Проектът материализира идеята на повече от 80 ученици от ОУ „Антон Страшимиров”, НГХНИ „Константин Преславски”, НУИ „Добри Христов” и други варненски училища, да срещнат и усвоят опита на професионалистите в областта на кавалджийското изкуство.

Дейностите по проекта ще продължат четири месеца. Началото беше поставено през месец юли, който беше посветен на инструменталната подготовка на младите музиканти от известни изпълнители. В началото на август предстои провеждането на тридневна среща-събор, в която учениците и професионалистите заедно ще усвояват и презентират тънкостите на кавалджийското изкуство. Кулминацията на тази проява ще бъде съвместна концертна изява в Ботаническата градина.

В следващите месеци учениците ще имат възможност да разработят и усъвършенстват наученото от професионалистите, с помощта на своите преподаватели. Демонстрацията на придобитите умения ще се осъществи в края на октомври с концерт в Младежкия дом. На всички участници в проявата ще бъдат връчени грамоти. Сдружение „Традиции, духовност, култура – Варна“ кани всички почитатели и любители на народната музика на дните на кавалджийското изкуство във Варна.

Сдружение „Традиции, духовност, култура – Варна” е създадено през 2008 год., с основна цел съхранение, развиване и разпространение на българските народни традиции, фолклор и култура. Негов председател е известният варненски педагог и музикален изпълнител Николай Димитров Докторов. Ръководител на проекта е Елеонора Мирчева, която работи в екип с преподаватели по музика, хореографи и ценители на българския фолклор.

За повече информация :
Община Варна

Сдружение „Традиции, духовност, култура - Варна”
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания