Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Песенна дъга над Кутев'' в гр.Котел
ежегодно събитие

гр.Котел,Община Котел,Област Сливен

Вашата оценка
4.8 от 6 гласа
01.04.2023 г. -
01.04.2023 г.


 
Конкурсът се организира от председателя на училищното настоятелство и Методическо обединение ”Народни инструменти и народно пеене”. Под патронажа на Министъра на Културата.
Фолклорни фестивали и събори
Целта на конкурса е:
Съхраняване на песенния и инструменталния фолклор на България и приобщаване на младото поколение към ценностите на фолклорните традиции. Откриване и изява на младите таланти.
Фолклорни фестивали и събори
Право на участие имат всички деца, разделени във възрастови групи. Възрастта се определя към датата на провеждане на конкурса.

Възрастови групи:
Първа – 4 -6 годишна възраст
Втора – 7 - 9 годишна възраст
Трета – 10-12 годишна възраст;
Четвърта – 13-15 годишна възраст
Пета – 16-18 годишна възраст

Народно пеене:
– Участниците изпълняват солово по две народни песни, като за възрастовите групи над 13г., едната песен да бъде бавна /безмензурна/. Общо времетраене на изпълнението 4 минути, а безмензурната песен да не съдържа повече от два куплета.

Изпълненията могат да бъдат със съпровод. Съпроводът може да е от друго дете, ученик или корепетитор, които не се считат за участници.

Народни инструменти/кавал, гайда, гъдулка, тамбура/
- Участниците изпълняват солово по две мелодии, като за четвърта и пета възрастова група, едната е бавна /безмензурна/ с характер, съответстващ на дадения инструмент /например: кавал –„Овчарски мелодии”/.

Изпълнителите на тамбура не изпълняват бавна мелодия, за сметка на което, по желание, могат да изсвирят характерни пирински мелодии. Съпроводът може да бъде от друго дете, ученик или от корепетитор, които не се считат за участници.
Фолклорни фестивали и събори
Участниците се класират на първо, второ или трето място за всеки инструмент и народно пеене, отделно във всяка възрастова група и категория, както и като „Талисман на конкурса” или „Цвят от дъгата” и получават диплом и предметни награди;

При включване на конкурса в Програмата на Министерски съвет за закрила на деца с изявени дарби , чрез решение на журито, участниците класирани на първо, второ или трето място, пета възрастова група (ненавършили 18 години към датата на провеждане на конкурса), ще получат едногодишна стипендия при условията и реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.
Фолклорни фестивали и събори
Прослушването на участниците в конкурса и тяхното класиране се извършва от жури, чийто състав включва известни педагози и музиканти.

Решенията на журито са окончателни и не подлежат на преразглеждане. Журито си запазва правото да не присъди всички награди.

Конкурсът се провежда в Концертната зала на НУФИ „Филип Кутев” пред публика и медии.

За провеждането на конкурса се съставя организационен щаб от координатори, водещ на конкурса, квестори, сътрудник на журито за връзка с медиите, сътрудници художествено оформление, озвучител.

Заявките за участие са по приложен образец и се приемат на адрес:
Гр. Котел, ул.”Георги Захариев”2;
тел. 045342215, 045342248;
Е-mail: smu_k_l@mail.bg , konkursi_nufi@abv.bg

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
НУФИ Котел


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания