Фолклорни фестивали, събори и панаири

Посрещане на ''Лятното равноденствие'' пред Слънчевата врата в с.Бузовград
ежегодно събитие

с.Бузовград,Община Казанлък,Област Стара Загора

Вашата оценка
4.7 от 6 гласа
21.06.2021 г. -
22.06.2021 г.


 
По традиция в деня на лятното равноденствие (21-ви юни) много хора се събират пред Слънчевата врата на Мегалита над село Бузовград.
Фолклорни фестивали и събори
На юг от селото в Средна гора се намира тракийски мегалит от третото хилядолетие преди новата ера. До мегалита се достига по екопътека, на около 45 минути пеш от селото.
Фолклорни фестивали и събори
От древността това място е считано от траките като Врата към отвъдното. Заради десетките легенди, свързани с него, всяка година на пролетното и есенно равноденствие събира стотици почитатели на природните феномени и култът към Отвъдното.

На 19 март 2006 г. над този мегалит е разпръснат праха на проф. Александър Фол след неговата смърт на 1 март 2006.

Така е изпълнено последното желание на големия български историк и траколог. Праха на професор Александър Фол е разпръснат на 3 места едно от които е мегалита над село Бузовград. В българската традиционна култура е съхранена изконната традиция всяко селище да празнува деня на своя закрилник и покровител (обикновено това е патронът на църквата в селото).

В деня на събора (Петковден - 14 октомври), освен празничната служба в християнския храм, веселието е на мегдана (центъра).

Подреждат се богати трапези за гости и домакини във всеки дом. Характерно за селата от Казанлъшка община е приготвянето на „курбан" ( древно ястие от вода, сол и месото на принесеното в жертва агне), който се осветява от свещеника и всеки хапва от него за здраве и берекет на цялото село.
Фолклорни фестивали и събори
На този ден всички роднини се завръщат в дома на родителите си, а неписаният закон повелява всеки странник да бъде скъп гост на семейната трапеза.

Село Бузовград се намира на 5 километра от град Казанлък. Селото се намира в полите на Средна Гора.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Кметство: с. Бузовград; 6159, ул. „9-ти септември” 31; 0431 98 330
НЧ ,,Любен Каравелов- 1921“, тел: 0884543051; email: lkaravelov@mail.bg


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания