Фолклорни фестивали, събори и панаири

Храмов празник ''Св. Арх. Михаил'' в с.Червена вода
ежегодно събитие

с.Червена вода,Община Русе,Област Русе

Вашата оценка
3.7 от 3 гласа
08.11.2021 г. -
08.11.2021 г.


 
Върху развалините на старата църква „Св. Йоан Предтеча” през 1860 година майстор Димитър Сергюв от Трявна изгражда нова черква с ново име "Св. Архангел Михаил".
Синът на прогонения от австрийците унгарски крал Ференц Ракоци – принц Йозеф Ракоци след смъртта на баща си в Цариград събира унгарските хъшове и тръгва да освобождава поробената си от Австрия родина. Но преди да премине с войската си Дунава, той се разболява и умира през 1738 г. в с.Червена вода. Погребан е в тогавашната църква „Свети Йоан Предтеча“. През 1767 г., минавайки оттук, датският пътешественик Карстен Нибур пише, че след като не бил видял часовникова кула нито в Египет, нито в Арабия, ни в Индия, в Персия или в цяла Турция от Басра до Балкана, той остава удивен от височината и красотата на червеноводската часовникова кула.

Когато през 1811 г. Русия започва шестата си война срещу Турция, руските войски, предвождани от генерал Кутузов, минават Дунава, но в това време Наполеон Бонапарт напада Русия и Кутузов се връща обратно. Тогава турците запалват Червена вода, събарят седемте черкви (и досега местата, където са били, се наричат „черковища“), събарят и кулата с часовника, изколват населението, а оцелелите жители побягват през Дунава на север, следвайки Кутузов, като отнасят със себе си на север и името на града си (днешният град Черна вода в Румъния).

Върху развалините на старата църква „Св. Йоан Предтеча” през 1860 година майстор Димитър Сергюв от Трявна изгражда нова черква с ново име "Св. Архангел Михаил", а намерената сред буренаците надгробна плоча на крал Йозеф Ракоци вгражда над самия вход на храма, като тя се намира и досега там. Слезлите от Стара планина преселници запазват извоюваните си планинските права – в селото не влизат нито турци, ни черкези. Те стануват край селото, където и до днес има две чешми – едната се нарича „турска“, а другата – „черкезка“. В селото както тогава, така и до днес не живее нито един турчин за разлика от околните полутурски села.

За контакти :
Кметство : Телефон: 08115 22 80, 08115 22 46
E-mail: r.rusev@ruse-bg.eu
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори

Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания