Фолклорни фестивали, събори и панаири

Лазаровден в с.Липница
ежегодно събитие

с.Липница,Община Мизия,Област Враца

Вашата оценка
08.04.2023 г. -
08.04.2023 г.


 
Клуб "Огнище", който всяка година традиционно пресъзда народния обичай "Лазаруване - Кумичене" с деца от селото.
Културният живот на населението е изключително богат. Към читалище "Отец Паисий"с.Липница са изградени Дамска вокална група, трупа за автентичен фолклор и представяне на народни обичай и традиции, също така е сформиран клуб "Огнище", който всяка година традиционно пресъзда народните обичай "Лазаруване- Кумичене", Коледуване и много др. Написана е книга с родови хроники /в ръкопис/ "Липница - обич завинаги", в която са проучени всички родове и фамилии в селото.

Намира се в дунавската равнина.община Мизия. В селото има много липи, не е само една. На всяка улица от едната страна са липи от другата черници. До средата на 80-те години се гледаха много Копринени буби, които се хранят с черници.

В селото е убит първият Четник от Ботевата чета. Има паметник в началото на селото.
Друго интересно за селото е че в него имаше Водогрейка за парни локомотиви. Теснолинейката Червен бряг-Оряхово минаваше от там и беше голяма атракция как се зарежда Парният локомотив с вода. През селото минава река Бързина. Влива се в р. Скът.

Интересно от историята на селото е че през 1919 г. е преместено. Било в на място където е изчезнала водата. Селото пуска оплакване до Царя и той разпорежда да се намери ново място на селото и да се премести. На новоизнбраното място се опъват колчета и се оразмеряват новите парцели-всички по 2 декара. Независимо колко е бил богат или беден селянина получава дворно място ДВА ДЕКАРА. В селото няма нито една крива улица.

Всички улици са изток-запад или севр-юг. В с.Липница има Целодневна детска градина, Здравна служба, Дом за възрастни хора, Дърводелски цех, Фирма за месодобив, разфасовка и готови полуфабрикати, а до 2008 г. и Основно училище, което беше закрито.

Населението се занимава предимно с животновъдство и земеделие, поради което пустеещи земи няма. Граничи със село Крушовица,село Галиче,село Алтимир и село Ботево. В покрайнините на селото се намира Гърбавият мост- останки от стар римски мост, възстановен през Възраждането от български майстори. Той е с над 300-та годишна история и е част от мемориалния комплекс "Ботев път"- обявен през 1993 год.за групов исторически паметник на културата от национално значение. На около 200-та метра от селото е изграден и мемориален комплекс на загиналите партизани и ятаци през 1944 г., който включва паметник и скривалище, пред които има добре поддържан и хубав парк.

За контакти :
Кметство:
ЛИПНИЦА, , ул. "Георги Димитров" 15,
кмет 09167/2222
ст.спец. бюджет 09167/2322
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания