Фолклорни фестивали, събори и панаири

Лазаровден в с.Люлин
ежегодно събитие

с.Люлин,Община Перник,Област Перник

Вашата оценка
08.04.2023 г. -
08.04.2023 г.


 
На Лазаровден лазарките обикалят селото и пеят.
На 13 срещу 14 януари се провеждат традиционни кукерски игри, на която присъстват жители и гости на селото.След това се включва в Медународния фестивал "Сурва" в Перник. На 6 септември се чества ден на Съединението (обединението между селата Църнел и Райлово) с новото име Люлин.

Село Люлин се намира в планински район. Интересна е старата църква "Архангел Михаил", строена през 1821 г. С.Люлин е старо селище. С.Райлово се споменава в турски документи от 1450г, а с.Църнел - от 1576 г.

Една легенда разказва:
....Било много отдавна. Турските орди обсадили и атакували софийската твърдина. Българите не се предавали. Тогава турците почнали жестоко да опустошават. Обитателите на селищата потърсили убежище в горите. Под Райлово градище населението се криело в стари руини, подземия, оцелели от по-раншни битки. Свирепите турци опожарили изоставеното село, разграбили имотите и се устремили към върха. По пътя си настигнали по пътеката немощна старица, която спасила живота си с предателство. Изведени изпод земята съселяните ѝ загинали под ятагана на поробителите. По дола потекъл кървав поток... Сега този дол носи зловещото име Кървави дол...

Запустялото село обрасло с трева. Никой не минавал през него. Минали години и турците наново почнали да безчинстват и отново българите се скрили в горите и създали ново село. Създала го раята и затова го нарекли Райово, Райлово. А една съсухрена старица, самотна и нещастна се установила далеч от другите, струпала колиба и заживяла. Така по името на старицата баба Църна се нарекло основаното от нея село Църнел...

(По данни от Люлин, Тотю Брънеков,изд.Медицина и физкултура, София, 1968 г.)

За контакти :
Телефони: 07717/ 20-29

За повече информация :
Сайт на с.Люлин
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания