Фолклорни фестивали, събори и панаири

Кукеровден в с.Победа
ежегодно събитие

с.Победа,община Тунджа,област Ямбол

Вашата оценка
4.8 от 5 гласа
Февруари 2023

 
Кукерският състав на село Победа традиционно празнува „Кукеровден” през първата събота и неделя на месец февруари.
Фолклорни фестивали и събори
Възстановяването на кукерските игри в село Победа е поставено през 1960 година от основателя и ръководител на състава Васил Марков. Самият ръководител на състава изработва собственоръчно маските.
Фолклорни фестивали и събори
Неговият стремеж е да се направят много демонични и зли маски, които да прогонят злото и да дойде доброто. В момента ръководител на състава е Тодор Борисов, който е участник в колектива – „годеникът”.
Фолклорни фестивали и събори
Членовете на колектива са от 40 до 100 участника.

Колективът представя обичая „Заораване и засяване” с благословия за здраве и берекет. Характерно е, че в обичая участват следните персонажи: мечка, магаре, мечкадар, булка и годеник.

Един празник, който е жив и до днес е „Кукеровден”.

Той води началото си от далечното минало, когато турците са давали право на българите един ден в годината да са свободни, да правят каквото искат, без действията им да бъдат наказуеми от закона.

В този ден всеки може да се маскира така, че никой да не го познае и разобличи.

Но най – главната функция на този обичай е прогонването на злите духове с демонични маски и пожеланията и благословите за берекет, здраве и спорна и добра година.

Колективът е носител на много златни медали, морални и материални награди: Копривщица, с. Дълбоки, Симитли, Черничене, Перник, Димитровград, Стралджа, Бояново, София, Варна и др.
Фолклорни фестивали и събори
Съставът „Кукери” при Народно читалище „Васил Левски”, село Победа, община „Тунджа” има заснети над 10 филма по БНТ и БТВ.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Читалище "Васил Левски"
Адрес: п.к.8679; Село Победа
046/66 15 65/ 344; 046/ 684-316; 0895506963
тел.: 04778 -22-32; 0886919198


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания