Фолклорни фестивали, събори и панаири

Честване край параклиса ''Св. Иван Рилски'' в с.Бяла вода
ежегодно събитие

с.Бяла вода,община Малко Търново,Област Бургас

Вашата оценка
19.10.2020 г. -
19.10.2020 г.


 
Намира се на 2 км северно от селото, в м. Марино селище – място, заредено с особена енергия. Достатъчно е човек да остане малко време тук, за да усети в тялото си нова жизнена сила.
Параклис “Св. Иван Рилски”
Наскоро близо до параклиса бликнал извор със сивкаво-белезникава вода, за която селяните твърдят, че е лековита. За деня на Св. Иван Рилски - 19 октомври, манастирчето събира многобройни богомолци. Идват и хора от по-далечни места, както и болни, с надежда да се излекуват. Изворът при параклиса е лечебен и според пророчицата Ванга. Пак според нея, тук били избити хиляди богомили, между които и седем водачи от по-вътрешния кръг на посветените. Седемте били смятани за посредници между земята и небето. Дърветата около параклиса символизират водачите от вътрешния кръг на посветените богомили.

Празникът на Бяла вода се отбелязва в деня на ''Св. Илия'' – 20 юли.

Църква “Св. Пророк Илия”
Издигната е през ХVІІІ в. Обявена за архитектурен паметник. Църквата е ниска, със силно издължени пропорции. Зидовете й са от ломен камък, а покривната конструкция е грубо резбована. Подът на църквата е застлан с антични тухли. Подобни керамични фрагменти се откриват при оран в околностите на Бяла вода, в м. Марино селище. В църквата вместо олтарна маса е поставен четиристранен жертвеник без следи от надпис. В миналото в храма е бил вграден оброчен надпис на Херакъл – любимо божество на римските войници от тракийски произход. Днес надписът може да се види в бургаския археологически музей.
Преди 300-350 години селището било разположено на около 4 км източно от сегашното. При изселването си хората развалили църквата и със същия материал направили храм на новото място – “Св. Пророк Илия”.

Параклис “Св. Илия”
Намира се на 4 км западно от селото. Името на светеца означава “крепост Господня”. В Странджа е почитан като “брат” на Св. Марина, а в представите на народа е господар на гръмотевиците и светкавиците. Според устното предание Св. Илия никога не помнел на кой ден е празникът му и винаги със закъснение питал за него сестра си. Тя пък не му казвала навреме, защото той щял така да затрещи и загърми от радост, че да навреди на хората. Характерно в Странджа е разположението на параклисите на “Св. Илия” – по високи места, по върхове, така че отиването до тях е свързано с изкачване.

Параклис “Св. Петка”
Разположен е на по-малко от 1 км южно от селото, в м. Ряката. В Странджа Св. Петка е почитана като светица-лечителка. Покровителка е на жените, родилките, дома и също като Св. Марина помага на бездетките. Самото й име подсказва, че е светица на петъчния ден. Заедно със сестра си Неделя строи мост към отвъдното, по който успяват да преминат само праведните души.

Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания