Фолклорни фестивали, събори и панаири

Земляческа среща в с.Жабляно
ежегодно събитие

с.Жабляно, Община Земен, Област Перник

Вашата оценка
5 от 1 глас
Октомври 2023

 
Освен събора, по традиция, в първата събота на м.Октомври, в избрано заведение в селото, вечер се събират съученици и земляци от село Жабляно.
Съборът се прави през месец ЮНИ. Датата на събора е променлива и се определя по следния начин: избира се най-близката събота след първи юни, но така, че тя да не е прекалено близко до Спасовден и да не съвпада с черешовата задушница. Най-точна информация за датата на събора може да се получи от телефона на кметството в село Жабляно: 07741/2345.

По традиция всяка година на Спасовден в селото се вари курбан, който в миналото се е раздавал в манастира, но по-късно, за да се запази обичая, е преместен в селото. За курбана идват гости и кореняци родени в селото и живеещи в града. Има сергии, предлага се скара, свири оркестър, изнася се художествена програма от песни, декламации и танци; играе се хоро; идват за среща земляци и роднини преселили се в градовете.

Село Жабляно се намира на 65 км. западно от София. Разположено е в живописна долина по поречието на река Струма, между Конявската и Земенската планина, в самото начало на 15 километровия красив Земенски пролом, криволичещ между скали и стръмни склонове по течението на реката. През село Жабляно минава и железопътната линия София – Кюстендил – Гюешево. По живописен път на 2 км южно от селото, се стига до красивия Жаблянски манастир, със студена изворна вода, под висока скала, уединен сред необикновена тишина и дивност, сред гъсти дъбови гори, скътан в лоното на Конявската планина, заобиколен от красиви склонове, върхове и долини. В миналото селото е имало развито земеделие и животновъдство.

На 3 км преди селото се простира големият язовир „Лобош“. Язовирът разполага с гребна база, предлага романтични разходки с лодки; има модерен плаж с басейн; заведение с ястия от риба; бунгала и вили за нощуване.През пролетта на 2010 г. в село Жабляно дойдоха двойка щъркели и свиха гнезно на един стълб в самия център на селото, което е добър символ за здраве, щастие и благополучие на жителите.

За контакти :
Кметство: 07741 / 23 45
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания