Фолклорни фестивали, събори и панаири

Общински фестивал ''Житената питка'' в гр.Стражица
ежегодно събитие

гр.Стражица,община Стражица,област Велико Търново

Вашата оценка
4.6 от 7 гласа
Октомври 2023

 
Когато настъпи есента, всеки човек от Стражица с нетърпение очаква празника на хляба. И тази година стотици души се събраха в центъра на града, за да участват във фестивала "Житената питка", който започна с пищно празнично шествие.
Фолклорни фестивали и събори
Фестът традиционно се провежда около 16 октомври, когато се чества Международният ден на хляба и прехраната.
Фолклорни фестивали и събори
В 22 павилиона в центъра на града, стражишки баби и домакини, пенсионерски клубове и читалища показват кулинарни шедьоври.

Част от щандовете представят народни обичаи и ритуали като Бабинден, Коледа, Бъдни вечер, Никулден.

На сватбите в Стражишко се месят „Невестина пита“, „Кумов кравай“, „Деверова пита“.

„Прототипът“ на Каралийчевата питка
е безквасна пита, която се меси от кисело мляко и сода, с яйца, брашно и сол. За поредна година енорийският свещеник освети и благослови огромна погача с диаметър от 1 м., около която бяха наредени 16 малко пити, а те бяха раздадени на стотиците стражичани.

Над 300 вида погачи и тестени изделия са представени на фестивала. Добрите домакини от Стражица казват, че питката трябва да присъства всяка вечер на трапезата им.
Фолклорни фестивали и събори
В специално обособено пространство, под името „Фестивална трапеза”, рецепти ще представят общини и селища от региона, в които се провеждат кулинарни фестивали.

Производители, пенсионерски клубове, читалища и стражишки домакини ще мерят сили в традиционния конкурс за питки, баници, милинки, кексове и най-различни печива.

Конкурсна програма:
- Възстановка на обичаи „Никой не е по-голям от хляба”
- Кулунарен конкурс „Житената питка”

На фестивала са поканени и изложители, които желаят да рекламират и продават своята продукция. Ще могат да се включат производители на храни, хлебопроизводители, да се представят занаяти, свързани с българските традиции и др.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът е патентован от община Стражица и тази година за първи път фестивалната програма ще бъде обогатена с фолклорната програма „С питка и песен на мегдана”, в която ще се даде възможност за изява на фолклорните и самодейни състави за представяне на автентични обичаи, песни и танци характерни за региона под мотото „Да съхраним родното в бъдното”.

Събитието ще приключи с награждаване на победителите в конкурса.

Заявления могат да се подават на email: obstr@abv.bg
Тел. 087/6118457, 087/9821928
Записването на желаещите - от 01.09.2017г. до 29.09.2017 г.

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община СтражицаАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания