Фолклорни фестивали, събори и панаири

Кукери в с.Долен
ежегодно събитие

с.Долен, Община Златоград, Област Смолян

Вашата оценка
5 от 2 гласа
Февруари 2023

 
Последната събота на м.Февруари. Златоградската „подгрявка” започва от събота с техния „малък” градски карнавал с кукери в село Долен.
Фолклорни фестивали и събори
От стародавни тракийски времена от двете страни на вътрешноевропейската граница в Родопите са запазени елементи от езическите маскаради и кукерски игри.

„Бежбешите”, както се наричали кукерите от района, танцуват под звуците на чанове, татралки, тюмбелеци и тъпан.

Маските и костюмите им, ръчно изработени от самите тях, от естествени материали – кожи, пера, рога и др. Всеки кукер сам избира ролята, в която ще се представя.
Фолклорни фестивали и събори
Основна фигура в ритуала е на „Водача”, който единствен има право да говори, да приема дарове и пожелания. В неговия костюм има още жито и сушени плодове.

Пъстрото” и „Невястата” са символ на младото семейство, затова около тях обикалят „Звънарите” и ги пазят от „Дявола”, който неизменно присъства в битието ни. „Мечката”, която също е част от кукерската група, е символ на силата и благородството.

По време на обиколката „Бежбешите” около селото, получават дарове, които раздават на нуждаещи се.

Възникнало като селище преди повече от 370 години, днес село Долен се очертава като едно от най-големите села в общината.

Единственото място в община Златоград, където и до ден днешен е жива традицията на кукерите, гергьовденските или „хадралеските" люлки и ритуала за дъжд „Пеперуда".

Тази традиция се предава чрез фолклорната група към читалище „Искра".

Втората седмица от месец септември - Празник на с. Долен. Красотата на Родопа планина е съхранена в околностите на селото, което дава възможност за развитие на еко и селски туризъм.

За контакти : Читалище "Искра 1997"
Адрес "Васил Левски" 1, п.к.4985; Телефон: +359 -03075461;
E-mail iskra_dolen@abv.bg тел. 03075/2320


За повече информация :
Община ЗлатоградАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания