Фолклорни фестивали, събори и панаири

Ловна вечеринка в гр.Кула
ежегодно събитие

гр.Кула,Община Кула,Област Видин

Вашата оценка
4 от 2 гласа
Ноември 2023

 
Читалище ‘Просвета” възстановява кулската ловна вечеринка. Тя е своеобразен празник за ловци и рибари. В миналото се е провеждала през месец февруари, а по настоящем през месец ноември.
Фолклорни фестивали и събори
По време на концерта организиран от читалището се провежда томбола, като наградите от нея са дивеч осигурен от местните ловни дружинки. Освен песни и танци програмата включва и скечове с ловна тематика. Гостите на вечеринката имат възможност и да разгледат фото изложба със ловни снимки.

Кулска седянка
Обичаят Кулска седянка представлява битово – ритуален обичай, традиционен за местната общност. Възстановява се сценично от нашите читалищни самодейци. Присъстват представители на всички поколения и полове. Подрежда се трапеза, извършват се традиционни битови дейности - предене, тъкане, плетене, месене на хляб.

По същото време се пеят песни, разказват се приказки, мъжете свирят на местни народни инструменти - окарина, дудук и др. Задяват се моми и ергени, припяват се закачки и шеги. Седянката в Кула е специфична със особен диалект и местен говор, с уникалните хумористични миниатюри, характерни за кулчанина.

Адрес: гр.Кула, област Видин
Телефон: 0938/2171
E-mail: ic.kula@chitalishte.bg

За повече информация :
Община Кула
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания