Фолклорни фестивали, събори и панаири

Ден на гр.Лом
ежегодно събитие

гр.Лом,Община Лом,Област Монтана

Вашата оценка
3 от 1 глас
17.09.2021 г. -
17.09.2021 г.


 
“Вяра, Надежда, Любов”(Ден на Лом). В дните около 17 се организират различни културни мероприятия, с участието на училищни и читалищни колективи и външни гости. На 17 има празнична музикална програма.
Фолклорни фестивали и събори
В последната събота и неделя на юни се организира мото-събор в местността "Стрелбището". Организатор на събитието е мотоклуб "Ягула". Събитието винаги съвпада с "July morning", което традиционно се празнува в Лом.

Лом е град в Северозападна България. Той се намира в Област Монтана и е втори по големина в областта след Монтана. Разположен е на брега на река Дунав. На 162 км северно от София. Важен дунавски пристанищен град, административен център на Община Лом. Развитието му като голям речен пристанищен център, втори по значение за България след Русе, се определя от това, че е най-близкото пристанище до столицата. Основан е още от траките с името Артанес. След тях римляните нарекли крепостта и града Алмус, откъдето идва името на днешния град и река Лом.

Името Лом паланка се споменава за първи път през 1704 г. Според съществуващата тогава практика, паланка се наричало населено място, което е нещо средно между село и град по големина и значение. През 1798 г. Лом пострадал от кърджалиите. С развитието на корабоплаването по Дунав след 1830 г. нараства и значението на града. Голям тласък в развитието му дава построяването на шосето до София и превръщането му в главно експортно пристанище за Виена (Австрия). Това оказва и голямо влияние върху архитектурата на града.

Лом се гордее с възрожденските си традиции. В него е основано едно от първите читалища в България (1856 г.), създадено е първото женско дружество в България (1858), играе се едно от първите театрални представления в страната. Тук работи народният будител Кръстьо Пишурка

Градски исторически музей - помещава се в интересната стара сграда на общинската управа.
Антична крепост Алмус - запазени са основите.
Читалище „Постоянство“-първото в България.
Сградата на бившето Педагогическо училище.
Борунска черква.
Паметник на Цеко войвода (1807 – 1881), участник в борбите за освобождение на Сърбия и провъзгласен от правителството и за войвода.
Останки от Аспаруховия ров (на 4 км югоизточно).

За повече информация :
Община Лом
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания