Фолклорни фестивали, събори и панаири

Празник на Балкана в с. Горни Лом
ежегодно събитие

с.Горни Лом,Община Чупрене,Област Видин

Вашата оценка
3 от 1 глас
Август 2023

 
Тази традиция бележи своето начало от 2004 г. и от тогава до сега първата събота и неделя на месец август Балкана се оглася от духова музика и кръшни хора.
Фолклорни фестивали и събори
Читалище „Нов живот” в с. Горни Лом, Община Чупрене и кметство с. Горни Лом по случай празника на Балкана организираха изкачване на връх „ Миджур”, който е най- високия връх в Северозападна Стара планина / 2168м /.
Фолклорни фестивали и събори
В местността „ Заставата” край селото се изнася концерт на самодейците от читалище „ Нов живот”. Организира се изложба-базар, на която се представят горски плодове, билки, плетива и кулинарни произведения познати в региона.

Войнишки паметник
Намира се в центъра на селото. Построен е в памет на загиналите от селото и околностите през войните, със средства на населението през 1933 г., Паметника е от бял варовик. В миналото, от четирите страни е имало чешми. Имената на загиналите, ктиторите и строителите са изписани върху черни пана от двте страни му страни. Строили са го годвама братя от съседно село. За построяването му е използван немски проект.

Църквата“Св.Тройца”
Намира се в центъра на селото, в двора на училището. Построена е със средства на населението вероятно през 1848 г. По тип на застрояването е еднокорабна, едноабсидна с полуцилендричен свод. Има два входа, на запад и на север. Църквата е градена от ломен (гламски) камък с хоросанова спойка. Отвън и отвътре е измазана.

Над западния вход под покрива в издаващ се корниз и плоскодънна ниша е изобразен патрона на църквата : Бог-Отец и Христос - седнали, кръста между тях и гълъб, символизиращ Св. Дух. Дебелината на стените е около 1 м. Неколкократно е възстановявана и стенописите сега са покрити с мазилка. Олтара има обчайните спомагателни ниши.

Над иконостаса са подредени класическите икони на светци. Запазена е хоругвата на църквата, две старинни икони и много книги. От североизток, извън от църквата е построена дървена камбанария. Сроителите и зографите, не са известни.

Оброчен кръст
Намира се в центъра на селото. Издигнат е върху малък хълм зад чешмата. Кръста е от ломен камък с височина над повърхността, около - 2 м. От западната му страна има орнаменти. Годината на поставянето му и авторите не са известни. Легенда разказва, че е издигнат в памет на местен възрожденац - Рангел Еленков, написал живописното „Описание на Фалковския край“ и загинал в Нишкото въстанияе (1841г). Кръста е нанесен и върху руската карта, направена за българските земи по време на Освободителната руско – турска война 1877-1878 г., което свидетелства, че той, както и още няколко в околнастта са съществували преди заснемането на района.

Въстаннически паметник
Намира се на около 2 км югоизточно от селото в местността Кривулю, до пътя за село Превала. Построен е в памет на загиналите по време на въстанието 1923 г. Граден е от местен ломен камък с варовикова плоча. Годината на построяване и строителите не са известни.

Пещери
Десни сухи печ – намира се на около 2 км от селото в югоизточна посока, на хълма Чуката. Пещерата е достъпна за посещение без специална екипировка. Природна забележителност. Вероятно е използвана от праисторическия човек. Намерени са следи от пещерна мечка. През 1972 г. там е проведен медицински експеримент, за използването u за целите на лечението чрез престой на човек в изолирана среда. Престоя на хора, без контакт с външния свят е продължил 62 дни.
Леви сухи печ – намира се на няколко метра от Десни. Достъпна е за посещение без екипировка. Природна забележителност. Вероятно е използвана от праисторическия човек. Намирана е керамика и монети от Римската империя. През 1985 година в пещерата е построена и оборудвана “Геофизична лаборатория”, където са провеждани геодинамични измервания на земната кора.
Водни печ – намира се в непосредствена близост до селото в източно направление. Обща дължина 1300 м Проникването е възможно само при ниски води. Направен е каптаж. В момента се използва за водоизточник на селото.
Суодолски печ - намира се в югоизточна посока в близост до шосето за село Превала. Тясен змиевиден вход. Понякога от нея блика вода.Намирани са натрошена керамика и дребни средновековни монети. Не е проучена.

Живописни скали:
Бела стена – намира се на 1.5 км южно от селото до пътя за село Горни Лом. Природна забележителност. В скалата доминира варовикът. Под скалата има естествен живописен извор със същото име. През 2003 г. е изградена крайпътна чешма.
Марков камик – намира се на около 1.5 км югоизточно от селото, върху планински хълм, наречен Дудукова чука. Служела е като ориентир, по време на съществуването на Суодолските манастири.
Заечка чука – намира се на около 1.5 км северозападно от селото. Представлява плоска скала с формата на диван.

За контакти :
GSM:0889110593; GSM:0885243367; GSM:0885243396

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания