Фолклорни фестивали, събори и панаири

Лазаровден в с.Люляково
ежегодно събитие

с.Люляково,Община Руен,Област Бургас

Вашата оценка
4 от 3 гласа
08.04.2023 г. -
08.04.2023 г.


 
Обичаят гласи, че момиче, което е лазарувало има право да ходи по седенки, да участват в смесените хора на мегдана и да се задомява. В с. Люляково живеят потомци на преселници от Мала Азия, Беломорска Тракия и от Лозенград.
Фолклорни фестивали и събори
Момък начело на лазарското хоро и кукла наречена "Лазар" са два от детайлите, които отличават традицията на Лазаровден в Люляково.
Фолклорни фестивали и събори
Лазаровата събота -един от най-красивите момински празници, символ на пролетното събуждане и възраждане на природата, е повод е истински селски празник и събирането на родата.

Главна роля на Лазарицата се пада на девойките.

Според специалистите, ритуалът на Лазаровден е "посвещение" в моминството, един вид преход от детство към периода в който девойките вече са готови да създават семейство.

Лазарките плетат венци и ги пускат в реката. Така символично те изразяват своето желание да се задомят.

В миналото, ако венецът се улови от момък, той задължително трябва да поиска девойката за жена. Лазаруването носи благоденствие на цялата общност и затова момичетата са посрещат с особена почит във всяка къща.

В Люляково в ритуала на посвещаването присъства мъжкия елемент.
Фолклорни фестивали и събори
За Лазаровден в региона е характерно правеното на куклата Лазар, която обединява в себе си езически и християнски символи и е олицетворение на плодородие.

Традицията изисква лазарките да обиколят всички къщи в селото. Пеят и пожелават здраве, радост и късмет. Стопаните ги даряват с яйца, брашно, пари.

Куклата Лазар се измива на реката или се пуска в кладенеца, за да има дъжд. Вярва се, че където са влезли и пели лазарки ще бъде честита цялата година.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Народно читалище "Просвета-1929"
Телефон 05942/21-61/0885-25-32-98 059422030, 2027
Email prosveta1929@abv.bg; veneta_staneva@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания