Фолклорни фестивали, събори и панаири

Фестивал на пясъчните скулптури гр.Бургас
ежегодно събитие

гр.Бургас, община Бургас, Област Бургас

Вашата оценка
5 от 4 гласа
Юли 2023

 
Фестивалът на пясъчните фигури е уникално събитие и особено забавно през лятото - едно от истински доставящите разнообразие при почивка на южното ни Черноморие.
Фолклорни фестивали и събори
Място: плаж "Езеро" в Бургас; Време: между 1 и 15 юли. Първият фест е проведен през юли 2008 г.
Фолклорни фестивали и събори
В него се представиха световно известни творци от Индонезия, Англия, Белгия, Холандия, Ирландия, Русия, Украйна, България.

На площ от пет декара на територията на бургаския парк "Езеро" в Морската градина тогава се появявиха замъци, кули, всякакви морски (и не само) обитатели, русалки, пирати и други приказни същества, като някои от тях с височина над 8 метра.

За причудливите модели се използва около 2500 тона специален, устойчив на дъжд пясък. А посетителите бяха над 15 000.

През годините в средата на пясъчния град се издигна високо 8.50 метра дърво на приказките, на чийто връх имаше гнездо. Гражданите на Бургас и гостите на града успяха да видят 28 скулптури, някои от които представляваха композиции от по няколко фигури.

Използваният пясък вече е 3300 тона. Посетителите на фестивала си правиха снимки с Ромео и Жулиета, Джаба от "Междузвездни войни", Шрек, мамутът и саблезъбият тигър от анимационния филм "Ледена епоха".

Тъй като изработването на пясъчни скулптури все още не е доста популярно като изкуство в България, искаме като начало да привлечем интереса на максимално много хора към този вид творчество, за да проправим път към бъдещи издания на далеч по-стойностна арт тематика.
Фолклорни фестивали и събори
Сведения за изкуството за изграждане на скулптури от пясък съществуват още от времето на древните египтяни.

В днешни дни то придоби огромна популярност със стотиците състезания, провеждани по целия свят. С годините майсторите стават все по изкусни и произведенията им намират място дори в книгата на рекордите на Гинес, както и на много рекламни каталози, събиращи зрители от различни кътчета на света.

Пясъчните скулптури остават на местата си до средата на месец септември.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Бургас


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания