Фолклорни фестивали, събори и панаири

Землячески събор на ''Хайдушки поляни'' край с.Турян
ежегодно събитие

с.Турян,Община Смолян,Област Смолян

Вашата оценка
4 от 4 гласа
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
На 15 август се провежда традиционния събор на село Турян. Посветен е на годишнината от основаването на църквата „Успение на Пресвета Богородица”. Празникът започва с тържествена света литургия в храма по повод годишнината, а в 12.00 ч. ще бъде раздаден курбан за здраве и благоденствие.
Фолклорни фестивали и събори
Официалното откриване на събора е в 14.00 ч. След това е народното веселие на площада на селото. Традиционен землячески събор ще се проведе в местността "Хайдушки поляни".
Фолклорни фестивали и събори
Откриването на събора ще стане в 12 часа с богата художествена програма, съобщават от пресцентъра на община Смолян. В 15 часа ще започне празничното увеселение, а вечерта ще има младежка дикотека.

Организаторите - Община Смолян, кметството в село Кутела и читалище "Зора", се обръщат с покана към всички любители на хубавата природа, на вкусните чевермета и кръшните хора да се включат в съборните тържества като гости на жителите от Кутела, Виево, Момчиловци, Давидково, Манастир и Лъки.

Турян е село в Южна България и е част от община Смолян. Село Турян е живописно разположен на южните склонове на Кайнадинския рид на 15 км южно от Смолян. Пръснато е в няколко махали. Предполага се, че селото е възникнало от бягащите българи по време на насилственото помохамеданчване на българите от турските завоеватели, в районите на горното течение на река Арда.

При строежа на параклиса "Св.Св. Константин и Елена" са открити кости на повече от 2500 години. Датирани са от ранножелязната епоха и са на тракийски вожд, установили учените. Според тях вероятно наблизо е имало светилище.На това място е имало голям манастирски комплекс, който бил опожарен при турското нашествие по българските земи през Средновековието - ХIII-ХIV век.Тракийския могилен некропол е подложен непрекъснато под набезите на иманяри.

Селото се слави с църквата , която събира слънчеви лъчи и осветявана с енергия от слънчеви батерии. Мюсюлмани и християни са построили този храм с надеждата за по-добър живот. От село Турян може да се стигне по черен път до устието на река Арда и село Кошница за около 40 минути. От там може да се продължи за туристическите маршрути около село Могилица.

За контакти:
Кметство: 0885 660 180

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания