Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Скобелево
ежегодно събитие

с.Скобелево,Община Родопи,Област Пловдив

Вашата оценка
3.9 от 7 гласа
Юни 2023

 
Всяка първа събота на месец юни се организира традиционен събор.
Фолклорни фестивали и събори
Село Скобелево
се намира в планински район,на 16 км над гр. Перущица по пътя за хижа „Върховръх“ и на 40 км от Пловдив. Разположено е на 1300 м надморска височина.
Фолклорни фестивали и събори
Пътят от Перущица до селото е много живописен и атрактивен. Асфалтовият път е добре поддържан. Със своите 321 завоя през 2008 г. беше кръг от рали шампионат. По мнение на много от пилотите това трасе е уникално за България.

Селото е разположено под връх „Попова шапка“ с уникален панорамен изглед на север към Стара Планина; на запад се виждат Рила и Пирин. На юг е заобиколено от борови гори. Вечер ще видите цялото Тракийско поле пламнало със своите светлини. Трудолюбиви хора отглеждат екологично чисти ягоди, малини и картофи. Питейната вода е много мека и много студена — само 6° С. На 4 км се намира вилно селище „Върховръх“.

Селото е основано през 1878 г. Първите заселници са от родовете Гълъбови, Батинкови и Пенчеви от с. Чурен, които идват по тези места (където са имали кошари) по времето на сенклеристкия бунт.

Наричат новата заселка Долни Чурен. През май или юни 1878 г. през заселката минава генерал Скобелев, което става повод по-късно селото да бъде наречено Скобелево.

През 1882 - 1883 г. в една стая е отворено училище, по-късно са построени читалищна и общинска сгради. В продължение на 50 години в Скобелево е съхранявано плененото знаме на табора, разбит през 1912 г. при Тъмръш.

На 2 км на север се намира местноста Градището. Там се е намирала крепост. Извършвани са разкопки. Не мога да уточня дали става дума за крепоста Перистица, която се намира на 10 км на юг от Перущица. На 4 км в месноста Пролука се намира тракийска могила ,която е разкопана от иманяри.На юг от селото е минавал римски път.

За контакти : Телефон: 0882 998 617

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания