Фолклорни фестивали, събори и панаири

Храмов празник ''Успение на Пресвета Богородица'' и Събор в с.Ситово
ежегодно събитие

с.Ситово,Община Родопи,Област Пловдив

Вашата оценка
3 от 2 гласа
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
Всяка година на 15 август се провежда събор, отваря се църквата, която е над селото и се отслужва литургия. Също така се прави курбан и се пече агне.
Фолклорни фестивали и събори
Преди обяд се посещава църквата в горния край на селото, където се провежда сутришна служба. Налива се вода за здраве от аязмото със студена и лековита вода. След обяд тържественото честване се провежда на центъра на селото, съпроводено от родопска музика.
Фолклорни фестивали и събори
Село Ситово се намира в планински район. Това село е едно от най-красивите родопски села. То е уникално със своята природа. Край селото има аязмо със студена и лековита вода.

Може би най-тежкият и съкрушителен период от робството, това са опитите за потурчването на селото. Както и в други родопски села, и тук помохамеданчването е било в периода 1666-1667 година.

Тези, които отказали да си сменят вярата, били изклани, а тези които успели да се скрият по Баш Мандра, Барчината, Бех тепе, Бялото камъне, Корията и въобще в гората, запазват християнския образ на селото и до днес. Ситовските българо-мохамедани били изселени през 1882 година заради убийството на "Армазкия поп" през Априлското въстание. Възрастните в селото все още си спомнят разкази, слушани от техни родители за този поп:
"Той бил по-юнак от турския бюлюкбаши в Ситово, Мехмед паша, имал пищов и яхкал хубава кобила. Докато препускал по ситовските местности, той стрелял с пищова. Когато го питали какви са тези гърмове които се чуват, той отговарял че това е чаткането на петалите на кобилата му. През Априлското въстание той бил първия убит в селото, помаците го нарязали на парчета и през нощта християните го събрали в една черга и го погребали.''

През Втората световна война селото има много партизани и ятаци, един от които е Спартак - командир в отряд Антон Иванов. По спомени на моята баба през периода 1944-1989 селото е било много силно икономически. Тя си спомня, че през периода 1950-1960 селото е брояло над 850 жители. През 1946 започва електрифицирането на селото, а през 1950 то вече е имало и нова ВиК система. Има изградено читалище на мястото на джамията (първоначално джамията е била църква "св.Марина", но с идването на турците е разрушена църквата и построена джамията). През 1958 е създадено и ТКЗС.

Селото е културно развито. Там се построява едно от първите училища в нахията Рупчос още през 1834 г. Ситовци, учили в ситовското училище, преподавали както в Лилково, Дедово, Бойково но и в села като Широка лъка и Чепеларе, Хвойна и Орехово. В селото има две църкви ''Св.Петка'' на центъра и ''Св.Богородица'' на върха над селото. Първата е била построена през 1848 год, а втората малко по-късно.

Кухнята е традиционно родопска - качамак, кавардисани картофи, всички видове баници без сладка, катми, фасул, боров мед и сладка от диви ягоди и боровинки.

Диалектът спада към рупчоските говори: коща, пот, бочва, кромполи, картоли, чорква, аратлик, гльодам, зьомам, васул. При членуване понякога -на/но, понякога -са/со, рякана, кощана, борикана, елона, сая вместо тази, есузи вместо този, хи вместо й: Макя хи (майка й).

За контакти:
Кметство: 0882 99 86 22

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори

Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания