Фолклорни фестивали, събори и панаири

Богоявление в гр.Благоевград
ежегодно събитие

гр.Благоевград,община Благоевград,област Благоевград

Вашата оценка
4 от 1 глас
Януари 2023

 
Празникът има различни имена в страната - Кръстовден, Водици, Водокръщи. Според народното поверие, през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.
Фолклорни фестивали и събори
В Благоевград традицията по хвърляне на кръста в река Бистрица ще бъде спазена и тази година.
Фолклорни фестивали и събори
Ритуалът ще започне от 10:30 часа на моста между пл.”Македония” и Регионален исторически музей, откъдето  ще бъде хвърлен Светият Кръст.

От 11:00 часа на площад „Македония” ще се отслужи водосвет на бойното знаме на Военно формирование 26 400 в Благоевград.

Кръстът след ритуала се връща обратно в църквата. Решението за оставянето на кръста в храма бе взето от църковното настоятелство през 2007 година. Този, който хване кръста, ще го остави в светата обител до 40-ия ден, а няма да го носи в дома си.

След това свещеници ще отслужат в жилището му водосвет за здраве.

По традиция младежи в народни носии и трикольора играха хоро в реката.

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената -светини се извършиха днес във всички гарнизони на българската армия.

Ритуалът в Благоевград бе на площад „Македония” пред паметника на революционера Гоце Делчев.

По време на церемонията присъстваха кметският екип, представители на Областна администрация и културни институции, на политически партии, общественици, много граждани.
Фолклорни фестивали и събори
За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г. След демократичните промени у нас ритуалът водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община БлагоевградАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания