Фолклорни фестивали, събори и панаири

Бабинден в гр.Разлог
ежегодно събитие

гр.Разлог,Община Разлог,Област Благоевград

Вашата оценка
4.8 от 11 гласа
Януари 2023

 
Бабинден е един от най-масовите празници в Разлог. Най-атрактивно е традиционното Бабино хоро на централния площад в града. Бабите, облечени в красиви разложки носии, носят внучетата на гърба си, в така наречената цедилка.
Фолклорни фестивали и събори
Бабинден се отбелязва винаги по невероятно красив начин в Разлог. Прекрасните разложки носии, топлината и обичта между различните поколения в едно семейство-това е празника Бабинден в Разлог.
Фолклорни фестивали и събори
По стара традиция, децата, родени през изминалата година, са окичени със здравец, увит с червен конец и златна паричка, за здраве и дълголетие на малките.

На 21 януари в Разлог ще отпразнуват Бабинден. На тази дата се отбелязва по стар стил и за поредна година на Централния площад в града ще се подготвят различни традиционни събития.

За поредна година, както е традицията от деситилетия в Разлог се изви кръшно Бабино хоро.

Заденати с цедилки на гръб със свидните си внучета свекърви и майки на младите невести заиграха под звуците на народна музика,спазвайки обичаят така обичан от поколения. Стотици хора изпълниха площадът в Разлог.

От столетия буквално се празнува, като традицията повелява бабата, която къпе детето да го носи на гръб в цедилка, която се предава от поколение на поколение.

Младите майки, и всички в домът, облечени в носии се хващат на хорото и се веселят. А младата невеста измива ръцете на свекърва си,дарува я, и й благодари за помощта при отглеждането на детето и грижите.

Празникът продължи през целия ден, а наздравици се вдигаха до късно през нощта.

Празникът Бабинден идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.
Фолклорни фестивали и събори
Кулминационен момент в обредността представлява обредното изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата.

Мъжете и жените изнасят бабата навън и я качват в двуколка или на шейна. Понякога слагат бабата в голям плетен кош. Мъжете, преоблечени като "волове", с кожени маски и рога, влачат колата или шейната из селото.
Фолклорни фестивали и събори
Ако по пътя невестите срещнат мъж, свалят калпака му и искат откуп.

Шумната дружина отвежда бабата на реката и там мъжете обръщат двуколката или коша, в който носят старицата. Изкъпват я във водата. Този обред е известен по нашите земи като "влечугане" на бабите.

Тържеството е в многофункционалната зала на НЧ "15.09.1903-1909" от 14ч., а уникалното Бабино хоро от 14.30 на централния площад в Разлог.

Читалище ''15.09.1903-1909''
Адрес: ул. "Шейново" №2, Разлог
Tel: 0747/80 195
Email: chitalishte_razlog@abv.bg

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Разлог


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори


Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания