Фолклорни фестивали, събори и панаири

Богоявление в гр.Пловдив
ежегодно събитие

гр.Пловдив,Община Пловдив,Област Пловдив

Вашата оценка
4 от 5 гласа
Януари 2023

 
Пловдивската митрополия въвежда предварително записване на кандидатите да скачат в Марица на Богоявление. Причината, както обясняват, са зачестилите случаи на непристойно поведение по време на водосвета на 6 януари.
Фолклорни фестивали и събори
Пловдивският митрополит, благославя стотиците пловдивчани, които се събрат на зрелищното събитие.
Фолклорни фестивали и събори
Ритуалът по традиция се провежда до моста за Панаира, където е изградена и постоянна рампа.

Преди ритуала край Марица Пловдивският митрополит благославя пловдивските бойни знамена, след което следва шествие по бул. "Цар Борис Трети Обединител" на военни, духовници и пловдивчани.

Момчетата, хвърлили се за кръста в ледените води на Марица на Йордановден, поздравиха всички, дошли да им дадат кураж и да ги подкрепят, с химна на България. 

Смелчаците, които имат намерение да потърсят кръста в ледените води, трябва да се регистрират в катедралния храм "Св. Богородица" в Пловдив най- късно до 5 януари с три имена и телефон за връзка, допускат се кандидати и в последния момент, но само по преценка на представител на Митрополията.

Освен това, за да могат да влезнат във водата, те ще трябва да докажат и че са православни християни.
Фолклорни фестивали и събори
Със силен камбанен звън и високо вдигнати хоругви започна тържественото литийно шествие от катедралния храм „Успение Богородично” до брега на река Марица. Най-отпред бяха военния духов оркестър и представителните роти, следвани от митрополит Николай и духовниците, градоначалниците и другите официални гости, а след тях вървяха стотици миряни.

Много други граждани вече се бяха събрали, за да присъстват на стародавната благочестива православна традиция - хвърлянето на кръста във водите на река Марица.
Фолклорни фестивали и събори

За повече информация :
Община Пловдив
Пловдивска митрополия


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания