Фолклорни фестивали, събори и панаири

Общински сурвакарски празник в гр.Земен
ежегодно събитие

гр.Земен, Община Земен, Област Перник

Вашата оценка
4.6 от 5 гласа
Март 2023

 
Фестивалът, учреден през 2005 година от кмета Димитър Сотиров, се провежда веднъж на две години и събира най-добрите сурвакарски трупи от Краище и България. ОСП се провежда всяка нечетна година през месец март.
Фолклорни фестивали и събори
Провежда се в началото на Великденските пости. Дефилират всички села в общината. Фестивалът няма конкурсен характер и в него участват групите от общината, както и гостуващи групи.
Фолклорни фестивали и събори
Този фестивал е уникален по рода си и показва изключително запазени етнографски традиции, автентични костюми и маски, които могат да бъдат видяни само в района на гр. Земен.
Фолклорни фестивали и събори
В сурвакарският празник си дават среща четири поколения, а участниците са сурвакарски групи от общината и групи-гости от съседни на Земен общини. Групите от района са носители на многобройни награди от Международни фестивали.

Целта на този празник е чрез изкуството – обичаи, игри, песни, наричания, изработване на маски и др., да се съхрани, обогати и промотира материалното и нематериалното културно наследство на Земен и общината и се осъществи приемственост между поколенията.

На всяка група се връчва грамота, медал и парична награда за представянето. Раздават се и няколко специални награди:
•Най-стар и най-млад Сурвакар
•Най-атрактивни маски и костюми
•Най-атрактивен болюбашия
•Специална награда за представяне

През годините се създадоха сурвакарски групи и в села, където традицията беше позабравена. Колко стотици години трае този лудешки танц на сурвакарите? Кога са звъннали за първи път многогласните им звънци и хлопатари? Това не го знаем, но знаем, че волната им игра събира много хора.

Всеки етнографски район на България има нещо специфично, уникално, което го прави неповторим. За югозападна България, където се намира община Земен, това е обичаят „Сурова”.

След като сурвакарските групи повеждат своите „невести” и „младоженци” по заснежените пътеки и шумно и весело ги „венчават” във всеки дом на всяко селище. Да докоснем маскираните, които са понесли света на раменете си, за да вземем дори само една малка частица от него.

Посещението им е ритуален благослов за прогонване на злите сили и пожелания за здраве, плодородие, благоденствие и добруване.

Затова с радост се чакат тежките им стъпки, а стопаните богато ги даряват с плодовете на своя труд и с любовта си.

Всяка сурвакарска група си има свой водач – болюбаша, персонажи и звънчари. Звънчарите са облечени в костюми, по които има пришити ленти – бели, жълти, сини, червени, зелени – цветове от природата, на кръста си носят звънци и клопатари, а на главите – страховити маски и ликове, изработени от дървени конструкции, обвити с плат и украсени с кожи, пера от птици и др.
Фолклорни фестивали и събори
Маските и ликовете са основната част от ритуала, а под тях се крият хора, пазещи традицията.

Вече в сурвакарските групи не играят само млади, неженени мъже, както е било до първите години на миналия век.

Играят стари хора, които не могат да откъснат „суровата” от сърцето си; играят техните синове, които са расли с любовта към неял играят младежите, обсебени от тази мощна традиция, и жените, и децата, като я развиха, наложиха и утвърдиха – дадоха й нов живот.

В невероятното дефиле взеха участие 12 групи – коя от коя по-добри, по-пъстри и по-неописуеми.

Дефилираха сурвакарски групи от гр.Земен – те по традиция откриха дефилето, от с.Пещера, с.Чепино, с.Горна Врабча, с. Беренде, с. Елов дол, с.Дивля, с.Габров дол както и гостуващи трупи от съседни общини – с.Ноевци, с.Калища, с.Лобош, гр.Перник.


Негови организатори са община Земен и Народно читалище „Светлина – 1924” град Земен.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „СВЕТЛИНА - 1924”
УЛИЦА „ЗЕМЕНСКИ МАНАСТИР” № 61
Телефони:+359886177098; +359 077412290; Email: r0303@abv.bg

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община ЗеменАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания